Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 -

Υεμένη: 20 παιδιά και ακόμη έξι άμαχοι νεκροί σε πυραυλική επίθεση



Τουλάχιστον 26 άμαχοι, ανάμεσά τους 20 παιδιά και πέντε γυναίκες, σκοτώθηκαν σε πυραυλική επίθεση στη δυτική Υεμένη. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη ποιος ευθύνεται για την επίθεση, καθώς οι Χούθι, που στηρίζονται από το Ιράν, και η στρατωτική συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία, ανταλλάσσουν κατηγορίες. 

Το υπουργείο Υγείας των Σιιτών Χούθι ανακοίνωσε ότι ήταν πλήγμα της αεροπορίας της συμμαχίας υπό το Ριάντ. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου η αεροπορική επιδρομή έγινε στην περιοχή Αλκούι, στο διαμέρισμα Ντουράιμι της επαρχίας Χοντάιντα, και έπληξε όχημα με το οποίο άμαχοι προσπαθούσαν να φύγουν από την περιοχή. Είκοσι παιδιά, πέντε γυναίκες και ο οδηγός έπεσαν νεκροί.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που συμμετέχουν στη συμμαχία της Σαουδικής Αραβίας, μετέδωσε από την πλευρά του ότι ήταν οι Χούθι εκείνοι, που εκτόξευσαν βαλλιστικό πύραυλο που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν άμαχοι στην Αντ Ντουράιμι.

Σημειώνεται ότι οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις άρχισαν επιχειρήσεις για να αποσπάσουν τη Χοντάιντα από τους Χούθι τον Ιούνιο. Έχουν καταλάβει το αεροδρόμιο και επιδιώκουν να πάρουν τον έλεγχο της πόλης και του στρατηγικής σημασίας λιμένα της, μέσω του οποίου φθάνει στη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου το 80% των εισαγόμενων αγαθών και της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Με σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών να μαίνονται, η Υεμένη έχει βυθιστεί σε μία πρωτόγνωρη ανθρωπιστική κρίση. Εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται με λιμό, δεκάδες χάνουν καθημερινά τη ζωή τους.