Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Το ξέσπασμα του πατέρα της 22χρονης Ιρανής Μαχσά Αμινί: «Λένε ψέματα, δεν με άφησαν να δω την κόρη μου»- 31 οι νεκροί στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Ιράν



Τουλάχιστον 31 πολίτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράν από την έναρξη των διαδηλώσεων, που καταπνίγονται από τις δυνάμεις ασφαλείας, διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο της νεαρής Μαχσά Αμινί στη διάρκεια της κράτησής της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη, ανέφερε σήμερα η ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR) με έδρα το Όσλο.

«Ο ιρανικός λαός βγήκε στους δρόμους για να αγωνιστεί για τα θεμελιώδη δικαιώματά του και την ανθρώπινη αξιοπρέπειά του (...) και η κυβέρνηση απαντά σε αυτές τις ειρηνικές διαδηλώσεις με σφαίρες», κατήγγειλε ο διευθυντής της ΜΚΟ Μαχμούντ Αμίρι-Μόγκανταμ σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από έξι ημέρες διαδηλώσεων.

Να σημειωθεί πως η άτυχη κοπέλα που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν, συνελήφθη μια εβδομάδα πριν στην Τεχεράνη από την αστυνομία Ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

Σε πάρα πολλές πόλεις πραγματοποιήθηκαν βίαιες κινητοποιήσεις με τις γυναίκες να βγαίνουν στους δρόμους ζητώντας να τους αναγνωριστεί το δικαίωμα να κυκλοφορούν δημόσια χωρίς να έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους.
Σύμφωνα μάλιστα με τη Daily Mail γυναίκες στην Τουρκία διαδήλωσαν έξω από την πρεσβεία του Ιράν.

Στο Ιράν, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν τα μαλλιά τους όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Επίσης, η αστυνομία ηθών απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν κοντά παλτό, πάνω από το γόνατο, στενά παντελόνια και τζιν με σκισίματα καθώς και ρούχα με έντονα χρώματα, μεταξύ άλλων.

 

Από την αρχή μάλιστα των κινητοποιήσεων έχει μειωθεί η ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο στο Ιράν, ενώ λίγο αργότερα οι ιρανικές αρχές μπλόκαραν την πρόσβαση στο Instagram και το WhatsApp.

Ο πατέρας της 22χρονης ξεσπάει

Ο Αμχάντ Αμιντί, μιλώντας στο BBC Persia την Τετάρτη δήλωσε ότι οι γιατροί δεν τον αφήσουν να δει την κόρη του μετά τον θάνατό της.

«Λένε ψέματα. Λένε ψέματα. Όλα είναι ψέματα… όσο κι αν παρακάλεσα, δεν με άφησαν να δω την κόρη μου», είπε ο πατέρας  της κοπέλας.