Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Βρυξέλλες: Διαδήλωση για τον απεγκλωβισμό των μεταναστών από την Ελλάδα



Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στις Βρυξέλλες, ζητώντας την τήρηση της συμφωνίας από την πλευρά των κρατών-μελών της ΕΕ για μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν στην Ελλάδα, ενώ πολλοί από τους διαδηλωτές προσφέρθηκαν να μεταφέρουν πρόσφυγες με τα δικά τους αυτοκίνητα. 

Σε μια διαδήλωση που διοργανώθηκε από την Διεθνή Αμνηστία, αυτοκίνητα έφτασαν δίπλα στα κεντρικά γραφεία της Κομισιόν, ανεμίζοντας σημαίες που έγραφαν: «Ας τους φέρουμε εδώ», δείχνοντας επίσης φωτογραφίες μεταναστών που στέκονται σε παράθυρα οχημάτων από τη θέση του συνοδηγού.

Με ανακοίνωση της σήμερα η Διεθνής Αμνηστία τόνισε πως οι πρόσφατες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την επαναπροώθηση παράτυπων μεταναστών συνιστούν έναν «κατάλογο της χείριστης μορφής», καλώντας την Ευρώπη να «αναθεωρήσει επειγόντως αυτές τις πρακτικές».

«Για την Ευρώπη ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», σημείωσε η ΜΚΟ, που αποδοκίμασε την Κομισιόν για «την εμμονή της στην αποτελεσματικότητα της επαναπροώθησης μεταναστών» η οποία «πιέζει τα κράτη-μέλη να πράξουν το χειρότερο».

Στις 2 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απείλησε να επιβάλει κυρώσεις ενάντια στα κράτη-μέλη που αρνούνται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, ενώ παρουσίασε ένα «σχέδιο δράσης» σχετικά με την πιο αποτελεσματική επαναπροώθηση παράτυπων μεταναστών. 

Αυτές οι προτάσεις τονίζουν «την υποκριτική στάση της Κομισιόν» αναφορικά με τους μετανάστες, υπογράμμισε η ΜΚΟ, σημειώνοντας πως οι πρόσφατες εκκλήσεις Ευρωπαίων Επιτρόπων να αποστασιοποιηθεί η Επιτροπή από «την επαίσχυντη μεταναστευτική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ» ηχούν «χωρίς κανένα νόημα».

Οι Βρυξέλλες, που πρότειναν να διατεθούν 200 εκατομμύρια ευρώ εντός του 2017, κάλεσαν τα κράτη-μέλη να μικρύνουν «τα χρονικά όρια εκδίκασης των προσφυγών» που υποβάλλονται ενάντια σε εντολές για επαναπροώθηση.

Κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη «να συλλαμβάνουν και να κρατούν όσους έχουν επιδικαστεί με εντολή επαναπροώθησης», καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να «φυγοδικήσουν» και να επιτρέψουν περιόδους κράτησης διάρκειας τουλάχιστον έξι μηνών.

Για την Διεθνή Αμνηστία οι προτάσεις αυτές καταρτίζουν έναν «κατάλογο της χείριστης μορφής», καθώς «οι αποφάσεις για επαναπροώθηση θα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα σε οποιαδήποτε άλλη εκτίμηση ή αρχές, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα του κάθε ατόμου».

Για αυτό το λόγο η ΜΚΟ κάλεσε την Ευρώπη να αναθεωρήσει «επειγόντως» αυτές τις πρακτικές, που δεν δίνει στους παράτυπους μετανάστες «καμία άλλη προοπτική παρά περιορισμούς, καταστρατηγεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και προκρίνει την παράνομη επανοπροώθηση από την «ΕΕ».