Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Βρετανός Ιστορικός: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει μέχρι το καλοκαίρι του 2023»



Ο διάσημος Βρετανός ιστορικός Ίαν Κέρσοου, εκτιμά πως μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει τελειώσει λόγω της φθοράς και των δύο αντιπάλων, προβλέπει επίσης πως οι συνέπειες για τη Μόσχα θα είναι μακροπρόθεσμες.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «έβαλε τον εαυτό του σε θέση που δεν είχε ποτέ προβλέψει. Βρίσκεται τώρα σε έναν πόλεμο που δεν μπορεί να κερδίσει και ο οποίος είναι πολύ δαπανηρός και επιζήμιος», δηλώνει ο κ. Κέρσοου σε συνέντευξή του στη Süddeutsche Zeitung και προσθέτει ότι «μένει τώρα να δούμε σε τι κατάσταση θα βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις των δύο πλευρών στο τέλος του χειμώνα».

Αυτός ο χειμώνας «θα είναι πολύ σκληρός για την Ουκρανία, αλλά και για πολλούς Ρώσους», εκτιμά ο Βρετανός ιστορικός, ο οποίος ειδικεύεται στην ευρωπαϊκή ιστορία του 20ού αιώνα και έγινε ιδιαίτερα γνωστός για τη βιογραφία του Αδόλφου Χίτλερ.

Η Ρωσία θέλει τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία -Πούτιν: «Οι ένοπλες συγκρούσεις τελειώνουν με διπλωματία»
«Την άνοιξη θα δούμε αν οι Ουκρανοί, με την υποστήριξη της Δύσης, είναι έτοιμοι για μια νέα επίθεση, η οποία θα τους επιτρέψει να απωθήσουν του επιτιθέμενους. Αν συμβεί αυτό, τότε την άνοιξη ή το καλοκαίρι θα βρισκόμαστε στον δρόμο για τη μία ή την άλλη λύση. Ο σημερινός βαθμός φθοράς είναι κάτι που πολύ δύσκολα θα αντέξουν και οι δύο πλευρές. Για αυτό και υποθέτω ότι ο πόλεμος θα έχει τελειώσει σε μισό χρόνο», συνεχίζει ο Ίαν Κέρσοου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για τη Μόσχα: «Η Ρωσία είναι πλέον απομονωμένη, τουλάχιστον στην Ευρώπη. Υπό αυτή την έννοια, η απόφαση για εισβολή ήταν πολύ δαπανηρή. Θα αλλάξει την Ευρώπη – το πώς ακριβώς δεν μπορεί όμως να προβλεφθεί. Είναι πάντως ήδη ξεκάθαρο ότι ο πόλεμος μας επέβαλε νέα ενεργειακή πολιτική και προκάλεσε ύφεση», δηλώνει.