Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Βρετανοί επιχειρηματίες ζητούν νέο δημοψήφισμα για το Brexit με άλλο ερώτημα



Τη διενέργεια δημοψηφίσματος, με ερώτημα την αποχώρηση από την ΕΕ με τους όρους της συμφωνίας που ελπίζει να πετύχει με την Ευρωπαϊκή Ένωση η Τερέζα Μέι ή την παραμονή στην ευρωπαϊκή οικογένεια, προτείνουν Βρετανοί επιχειρηματίες.

Την ώρα που απομένει λιγότερο από πέντε μήνες, πριν το επίσημο διαζύγιο της Βρετανίας με την ΕΕ, στις 29 Μαρτίου, η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, όπως σημειώνει το Reuters. Ωστόσο αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει πως το θέμα του συνόρου μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας παραμένει «αγκάθι».

Επιφανείς επιχειρηματίες, όπως οι Michael Rake της Worldpay, Justin King, πρώην CEO της Sainsbury's, και Karan Bilimoria της Cobra Beer, ζητούν νέα ψηφοφορία.

«Κακό Brexit ή καταστροφικό Brexit, κάντε την επιλογή σας» τόνισε ο King, ο οποίος ζήτησε δημοψήφισμα, το οποίο αποκαλείται από τους υποστηρικτές του «People's Vote» (ψήφος του Λαού) επί της τελικής συμφωνίας  της Μέι.

«Αυτή τη φορά η επιλογή είναι ανάμεσα στο καλύτερο Brexit που έχει καταφέρει να διαπραγματευτεί η πρωθυπουργός και σε μία διαφορετική απόφαση» συμπλήρωσε.

Στο δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016, 17,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι, ή ποσοστό 51,9% ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης τη Βρετανίας από την ΕΕ, ενώ 16,1 εκατομμύρια, ποσοστό 48,1% υποστήριξαν την παραμονή.

Η Μέι έχει ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει δεύτερο δημοψήφισμα.