Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Βρετανία: τροπολογία «παγίδα» καθυστερεί το Brexit - Σε δύσκολη θέση ο Μπόρις Τζόνσον..



Σε εξέλιξη βρίσκεται η έκτακτη συνεδρίαση στο βρετανικό κοινοβούλιο κατά την οποία εξετάζεται αποκλειστικά η συμφωνία για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια έξοδος που είναι προγραμματισμένη για τις 31 Οκτωβρίου.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υπέστη νέα κοινοβουλευτική ήττα, καθώς οι βουλευτές υπερψήφισαν τροπολογία, η οποία προβλέπει ότι η συμφωνία με την Ε.Ε. δεν θα τεθεί προς έγκριση μέχρι να είναι έτοιμα όλα τα νομοθετικά κείμενα υλοποίησης της συμφωνίας, και να εγκριθούν από τη Βουλή των Λόρδων και εκείνη των Κοινοτήτων.

 Η τροπολογία χαρακτηρίστηκε «κοινοβουλευτική παγίδα» η οποία στήθηκε από τους αντίπαλους του Τζόνσον, με στόχο μια  περαιτέρω καθυστέρηση στην επίτευξη του Brexit.

Την τροπολογία είχε καταθέσει ο πρώην συντηρητικός βουλευτής Όλιβερ Λέτιν, ο οποίος εκδιώχθηκε από το κόμμα από τον Τζόνσον.

 Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι εάν υπάρχει ο χρόνος να υιοθετηθούν όλες οι νομοθετικές και τεχνικές λεπτομέρειες υλοποίησης της συμφωνίας για το Brexit μέχρι τις 31 Οκτωβρίου που είναι η καταληκτική ημερομηνία ή εάν θα αναγκαστεί ο Τζόνσον να ζητήσει παράταση μέχρι να συμβεί αυτό.

Νωρίτερα ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ,είχε καλέσει τον Λέτουϊν να αποσύρει την τροπολογία, ενώ την υπερψήφισή της είχε προσπαθήσει ματαίως να αποτρέψει ο Τζόνσον, ο οποίος είχε προτρέψει τους βουλευτές να εγκρίνουν τη συμφωνία του για το Brexit, προκειμένου η χώρα να προχωρήσει μπροστά.

Πληροφορίες κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, όταν επιλέχθηκε να συζητηθεί η τροπολογία Λέτουιν (προβλέπει ότι ακόμη και εάν το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει παράταση στο Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής), έλεγαν ότι σε περίπτωση που εγκριθεί η τροπολογία του βουλευτή, η κυβέρνηση θα ζητήσει από τους βουλευτές της να αποχωρήσουν από τη Βουλή, ώστε η κρίσιμη ψηφοφορία να γίνει τη Δευτέρα, αντί για σήμερα, όταν δηλαδή η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει το νομοσχέδιο για τη Συμφωνία Αποχώρησης.

Η τροπολογία είχε την υποστήριξη του Εργατικού κόμματος, του DUP της Βόρειας Ιρλανδίας και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως και των 21 διαγραφέντων βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος.

 Ο πρωθυπουργός, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι «φοβάται» πως η τροπολογία θα εμποδίσει την κυβέρνηση να εκπληρώσει τη νομική απαίτηση για μία «κρίσιμη ψηφοφορία» πριν από το Brexit, καθιστώντας ουσιαστικά την τελική ψηφοφορία --που έχει προγραμματιστεί για αργότερα σήμερα-- άσκοπη. Ωστόσο, οι κοινοβουλευτικοί κανόνες επί της διαδικασίας δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση να αποσύρει την πρότασή της για ψηφοφορία επί της συμφωνίας, με ενδεχόμενη επόμενη επιλογή της κυβέρνησης να ζητήσει από τους βουλευτές της να την μποΐκοτάρουν.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε σήμερα, κατά την έναρξη μιας ιστορικής συνόδου του Κοινοβουλίου, πως η συμφωνία για το Brexit την οποία εξασφάλισε από τις Βρυξέλλες αποτελεί έναν «νέο τρόπο να πάμε μπροστά» τόσο για τη Βρετανία όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χαιρετίζοντας «μια νέα καλύτερη συμφωνία τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για την ΕΕ» ο Συντηρητικός πρωθυπουργός κάλεσε τους βουλευτές να «ενωθούν και να ενώσουν τη χώρα» και να εγκρίνουν τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή ψηφοφορία «ιστορική ευκαιρία» να «υλοποιήσουμε το Brexit» και να «επιτρέψουμε στη χώρα να πάει μπροστά» τρία και πλέον χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2016.

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ακόμη πως οποιαδήποτε αναβολή του Brexit θα ήταν «δαπανηρή και καταστροφική».

«Μια νέα αναβολή θα ήταν άχρηστη, δαπανηρή και καταστροφική», δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης, 12 ημέρες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία διαζυγίου.

Η Βουλή των Κοινοτήτων, που συγκαλείται για πρώτη φορά Σάββατο μετά τον πόλεμο στα Φόκλαντς το 1982, ξεκίνησε τη συνεδρίασή της στις 08:30 ώρα Γκρίνουιτς (12:30 ώρα Ελλάδας) η οποία μπορεί να διαρκέσει ακόμη και ολόκληρη την ημέρα.

Αν η συμφωνία εγκριθεί, θα πρέπει να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε περίπτωση που απορριφθεί, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωνε πάντα ότι προτιμά μια έξοδο χωρίς συμφωνία από μια νέα παράταση, καθώς το Brexit έχει ήδη παραταθεί δύο φορές. Όμως ένας νόμος που έχει ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο τον υποχρεώνει να ζητήσει μια παράταση τριών μηνών από την ΕΕ ώστε να αποφευχθεί μια «μη συμφωνία».

Η κυβέρνηση, που δεν διαθέτει πλειοψηφία, έχει ανάγκη 320 ψήφους προκειμένου να εγκριθεί η συμφωνία (χωρίς αποχή κανενός βουλευτή).