Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Βρετανία-Τουρκία υπογράφουν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου την Τρίτη



Η Βρετανία και η Τουρκία πρόκειται να υπογράψουν την Τρίτη μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, ανακοίνωσε την Κυριακή το υπουργείο Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου. Θα είναι η πρώτη τέτοια συμφωνία αφότου ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξασφάλισε μια νέα εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την περασμένη εβδομάδα.

Η συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Τουρκίας αναπαράγει τους ισχύοντες κανόνες που διέπουν τις εμπορικές σχέσεις Άγκυρας και Λονδίνου, όμως η υπουργός Λιζ Τρας εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι σύντομα θα επιτευχθεί και μια ειδική συμφωνία μεταξύ τους.

«Η συμφωνία που αναμένουμε ότι θα υπογράψουμε αυτήν την εβδομάδα κλειδώνει τις ρυθμίσεις συναλλαγών χωρίς δασμούς και θα βοηθήσει την εμπορική μας σχέση. Θα παράσχει βεβαιότητα για χιλιάδες θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη μεταποιητική βιομηχανία, την αυτοκινητοβιομηχανία και τη χαλυβουργία», είπε η Τρας.

«Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία για μια φιλόδοξη, εξατομικευμένη συμφωνία στο μέλλον», πρόσθεσε.

Η συμφωνία αυτή είναι η Πέμπτη μεγαλύτερη που έχει διαπραγματευτεί το Λονδίνο με μεμονωμένες χώρες, μετά από εκείνες με την Ιαπωνία, τον Καναδά, την Ελβετία και τη Νορβηγία. Συνολικά πλέον η Βρετανία έχει συνάψει εμπορικές συμφωνίες με 62 χώρες.