Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020 -
Ξάστερος ουρανός

6 °C

Σήμερα, 25. Φεβρουαρίου 2020

Βρετανία: Στους 71 νεκρούς ο τελικός απολογισμός της πυρκαγιάς στον κτήριο ΓκρένφελΟ τελικός απολογισμός των θυμάτων από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον Grenfell Tower του Λονδίνου τον Ιούνιο αναθεωρήθηκε προς τα κάτω και ανέρχεται σε 71, ανακοίνωσε η αστυνομία έπειτα από πέντε μήνες συστηματικών ερευνών και επιχειρήσεων εντοπισμού τυχόν αγνοουμένων.

Προηγούμενος απολογισμός της αστυνομίας έκανε λόγο για 80 νεκρούς από την πυρκαγιά, η οποία κατέστρεψε ολοσχερώς το 24ώροφο κτήριο κατοικιών στο δυτικό Λονδίνο στη διάρκεια της νύχτας, αλλά οι αρχές εκτιμούν ότι πλέον όλα τα άψυχα σώματα των θυμάτων έχουν ανασυρθεί από τα συντρίμμια και έχουν αναγνωριστεί.

Ο αριθμός των νεκρών αναθεωρήθηκε προς τα κάτω επειδή κάποιοι άνθρωποι είχαν χαρακτηριστεί πολλές φορές ως αγνοούμενοι, άλλοι ένοικοι του κτιρίου που θεωρήθηκαν νεκροί δεν είχαν διανυκτερεύσει εκεί την μοιραία βραδιά, ενώ υπήρχαν και εκείνοι που είχαν ψευδώς δηλωθεί ως νεκροί από απατεώνες οι οποίοι επιδίωκαν να εισπράξουν αποζημίωση.

Ο τελικός απολογισμός περιλαμβάνει 70 ενήλικες και παιδιά που έχασαν τη ζωή τους από την πυρκαγιά και ένα νεογέννητο που γεννήθηκε πρόωρα όταν η ετοιμόγεννη μητέρα του κατάφερε να διαφύγει από τον 21ο όροφο, αλλά υπέστη σοβαρή δηλητηρίαση από την εισπνοή καπνού. Η μητέρα επέζησε.

«Ομάδες εμπειρογνωμόνων που εργάστηκαν μέσα στο Grenfell Tower και η ιατροδικαστική υπηρεσία ξεπέρασαν κάθε επιστημονικά δυνατό όριο για να αναγνωριστούν οι σοροί. Γνωρίζω ότι το κάθε μέλος της ομάδας αυτής έκανε ό,τι μπορούσε για να καταστεί αυτό εφικτό. Το έκαναν αυτό για τον καθένα που έχασε τη ζωή του, την οικογένεια και τους αγαπημένους του και για όλους εκείνους για τους οποίους το Grenfell Tower ήταν σπίτι», δήλωσε ο επικεφαλής των επιχειρήσεων διοικητής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου Στούαρτ Κάντι.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ποινική έρευνα για να αποδοθούν τυχόν ευθύνες εις βάρος προσώπων ή οργανισμών, ενώ ξεχωριστή έρευνα στοχεύει να ρίξει φως σε πιθανές παρατυπίες ή σφάλματα στην κατασκευή ή συντήρηση του κτιρίου.