Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον ζητά εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου



Αίτημα για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και μάλιστα πριν τα Χριστούγεννα θα υποβάλλει ο Μπόρις Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων, επιβεβαιώνοντας τις φήμες των βρετανικών Μέσων ενημέρωσης.

Μέσω των εκλογών, ο Μπόρις Τζόνσον αναζητά διέξοδο μετά τις αλλεπάλληλες ήττες σε πολιτικό επίπεδο. Άλλωστε προχθές, μπορεί να κατάφερε να περάσει τη Συμφωνία Αποχώρησης από τις Βρυξέλλες, ωστόσο οι βουλευτές απέρριψαν τα στενά χρονοδιαγράμματα που ήθελε ο πρωθυπουργός, για να περάσει το Brexit στις 31 Μαρτίου.

Ο βρετανός πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο. Πλην των εκλογών, καλείται να δώσει μάχη για να περάσει ο Λόγος της Βασίλισσας. Ωστόσο, εκπρόσωποι της Ντάουνινγκ Στριτ ξεκαθαρίσουν ότι δεν θα παραιτηθεί, ακόμη κι αν χάσει την ψηφοφορία. Πάντως, ένα τέτοιο ενδεχόμενο αναμένεται ότι θα προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα στον Τζόνσον, καθώς θα είναι η πρώτη φορά από το 1924 που η κυβέρνηση θα έχει ηττηθεί στη διαδικασία. Τότε, ο πρωθυπουργός Στάνλεϊ Μπάλντουιν αναγκάστηκε να παραιτηθεί, διαθέτοντας κυβέρνηση μειοψηφίας.

Την ίδια ώρα, υπάρχει και το παράδοξο σενάριο να μπορεί μεν ο Τζόνσον να περάσει το νομοθετικό του πρόγραμμα αλλά να μην μπορεί να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, κάτι για το οποίο χρειάζεται στήριξη του 2/3 των βουλευτών.