Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Βρετανία: Λιγότερο από το 50% εμπιστεύονται τα ΜΜΕ στην πληροφόρηση για τον κορωνοϊό



Λιγότερο από τους μισούς Βρετανούς πολίτες εμπιστεύονται τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς ως πηγή πληροφόρησης για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτο Reuters για την Έρευνα της Δημοσιογραφίας.

Η εμπιστοσύνη έχει υποχωρήσει σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας και περίπου 8 εκατομμύρια Βρετανοί διατρέχουν τον κίνδυνο να καταστούν λιγότερο ενημερωμένοι, να μην ενημερώνονται ή να εκτίθενται σε παραπληροφόρηση για την ασθένεια, ανέφερε το Ινστιτούτο.

«Η σημαντική αύξηση του αριθμού των ατόμων που είναι ευάλωτα στην παραπληροφόρηση σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι λιγότερο εξοπλισμένο για να αντιμετωπίσει την κρίση των κορωνοϊού κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος» δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ράσμους Κλέις Νίλσεν.

Η εμπιστοσύνη στους ειδησεογραφικούς οργανισμούς ως πηγή πληροφόρησης για την πανδημία μειώθηκε στο 45% τον Αύγουστο από 57% τον Απρίλιο. Η καθημερινή χρήση των ειδήσεων μειώθηκε κατά 24 ποσοστιαίες μονάδες κατά την ίδια περίοδο, σε 55% από 79%,.

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι καλά ενημερωμένοι, σημαντικές μειονότητες -περίπου 20 εκατομμύρια άτομα- ένιωσαν ότι ούτε τα μέσα ενημέρωσης ούτε η κυβέρνηση εξήγησαν με σαφήνεια τι πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι ως απάντηση στον ιό.

Το Ινστιτούτο Reuters για την Έρευνα της Δημοσιογραφίας είναι ένα ερευνητικό κέντρο στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που παρακολουθεί τις τάσεις των μέσων ενημέρωσης. Το Ίδρυμα Thomson Reuters, το φιλανθρωπικό σκέλος του Thomson Reuters, χρηματοδοτεί το εν λόγω Ινστιτούτο.