Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Βρετανία-Covid-19: Τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν τα 100.000 την ημέρα, δηλώνει ο Υπουργός Υγείας



Οι αριθμοί μολύνσεων της Covid-19 στη Βρετανία μπορεί να αυξηθούν σε 100.000 την ημέρα, αλλά η κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει προς το παρόν το αποκαλούμενο «σχέδιο Β» λήψης μέτρων έκτακτης ανάγκης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζάβιντ.
«Εξετάζουμε προσεκτικά τα δεδομένα και δεν θα εφαρμόσουμε το σχέδιο Β των μέτρων έκτακτης ανάγκης σε αυτό το σημείο, αλλά θα παραμείνουμε σε εγρήγορση, προετοιμαζόμενοι για όλα τα ενδεχόμενα», είπε σε συνέντευξη Τύπου.
Παράλληλα τόνισε ότι η χώρα χάνει έδαφος στις προσπάθειές της να υπερνικήσει την πανδημία με τη χορήγηση των εμβολίων, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι πρέπει να προσέλθουν για να εμβολιαστούν κατά της νόσου και να κάνουν τις αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων εάν είναι επιλέξιμοι.
«Βρισκόμαστε σε μια κούρσα, μια κούρσα μεταξύ του εμβολίου και του ιού. Και παρόλο που προπορευόμαστε σε αυτή την κούρσα, η απόσταση μειώνεται», ανέφερε ο Τζάβιντ, σημειώνοντας ότι 5 εκατομμύρια άνθρωποι άνω των 16 ετών εξακολουθούν να μην έχουν εμβολιαστεί.
«Αν θέλουμε να διασφαλίσουμε αυτές τις ελευθερίες μακροπρόθεσμα, τότε το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πάμε (να εμβολιαστούμε), για άλλη μια φορά, όταν έρθει αυτή η στιγμή», συμπλήρωσε.
Επιπρόσθετα τόνισε πως τα νοσοκομεία της χώρας δεν αντιμετωπίζουν επί του παρόντος μια πίεση που δεν είναι διαχειρίσιμη, καθώς αυξάνονται οι νοσηλείες λόγω της Covid-19, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα εάν αυτή η κατάσταση αλλάξει.
Γιατροί και οι οργανώσεις υγείας έχουν προειδοποιήσει ότι πρέπει να επιβληθούν τώρα μέτρα για να μειωθεί η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).
«Δεν πιστεύουμε ότι η πίεση που αντιμετωπίζει σήμερα το NHS είναι μη διαχειρίσιμη. Μην παρεξηγηθώ, υπάρχουν τεράστιες πιέσεις... Αλλά σε αυτό το σημείο, δεν πιστεύουμε ότι είναι μη διαχειρίσιμες», τόνισε ο υπουργός.
«Θα το εξετάζουμε βεβαίως διαρκώς. Αν δούμε, σε οποιοδήποτε σημείο ότι γίνεται μη διαχειρίσιμο, τότε... δεν θα διστάσουμε να δράσουμε».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ