Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Βρετανία: Αναμένονται οι ανακοινώσεις για νέες κρατικές δαπάνες το επόμενο έτος



Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, ο οποίος έχει ήδη διαθέσει περισσότερα από 200 δισ. λίρες  για την καταπολέμηση της κρίσης του κορωνοϊού, αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει περισσότερη κρατική στήριξη στο πλαίσιο του μεγαλύτερου δημόσιου δανεισμού από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Σουνάκ θα ανακοινώσει επιπλέον επενδύσεις για να διευκολύνει τις πιέσεις στο σύστημα υγείας, να αντιμετωπίσει την αύξηση της ανεργίας και να δημιουργήσει νέες υποδομές, στην ετήσια επισκόπηση δαπανών που πρόκειται να καταθέσει στο κοινοβούλιο σήμερα Τετάρτη.

Καθώς πλησιάζει η πλήρης έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Δεκεμβρίου -κι ενώ δεν έχει ακόμη εξασφαλιστεί μια νέα εμπορική συμφωνία- ο υπουργός Οικονομικών είναι πιθανό να ανακοινώσει περισσότερες δαπάνες για τις τελωνειακές δραστηριότητες και ενδεχομένως αντικατάσταση των επιδοτήσεων για τους αγρότες.

Όμως, οι προβλέψεις για το δανεισμό που συνοδεύουν το σχέδιο του είναι πιθανό να επισκιάσουν τα σχέδια δαπανών.

Η Βρετανία βρίσκεται σε πορεία για ένα ρεκόρ οικονομικής κάμψης φέτος -η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει πτώση 11%-, ενώ η ανάκαμψή της ήταν ασθενέστερη από εκείνη άλλων μεγάλων οικονομιών.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να αυξηθεί στο 20% περίπου της οικονομικής παραγωγής, επίπεδο σχεδόν διπλάσιο μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία χρειάστηκε σχεδόν μια δεκαετία μη δημοφιλών περικοπών δαπανών για να αντιμετωπισθεί.

Ο Σουνάκ υποστηρίζει ότι τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για έλεγχο των δαπανών ή αύξηση των φόρων για την αντιμετώπιση του ελλείμματος.

Η οικονομία της Βρετανίας αναμένεται να συρρικνωθεί τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους, αν και λιγότερο σε σχέση με την άνοιξη, αφού το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού επέφερε νέα αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, ο Σουνάκ αναμένεται να σηματοδοτήσει τις πρώτες του κινήσεις για να αντισταθμίσει τουλάχιστον μέρος των δαπανών, ανακοινώνοντας ένα πάγωμα για τις αμοιβές του δημόσιου τομέα και τη μείωση του προϋπολογισμού της εξωτερικής βοήθειας της Βρετανίας.