Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Βραζιλία: Στον φυλακισμένο Λούλα το προβάδισμα για τις προεδρικές εκλογές



Νέα δημοσκόπηση ήρθε να επιβεβαιώσει το μεγάλο προβάδισμα του πρώην προέδρου Λούλα ντα Σίλβα στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου στη Βραζιλία. 

Τι και εάν βρίσκεται στη φυλακή από τον Απρίλιο, όταν και καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 12 ετών για διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα; Σύμφωνα με τη νέα έρευνα γνώμης του ινστιτούτου Datafohla εξασφαλίζει το 38% στην πρόθεση ψήφου- ποσοστό 8 μονάδες υψηλότερο σε σχέση με την αντίστοιχη δημοσκόπηση του Ιουνίου.  

Ο κυριότερος αντίπαλός του, εκπρόσωπος της άκρας δεξιάς, Ζαΐχ Μπολσονάρου, ακολουθεί με 19%, έχοντας κερδίσει δύο μονάδες σε σχέση με τον Ιούνιο. Σε έναν δεύτερο γύρο ο Λούλα θα επικρατούσε του Μπολσονάρου με 52%. 

Ωστόσο υπάρχει πάντα σοβαρό ενδεχόμενο η υποψηφιότητα του πρώην προέδρου της Βραζιλίας να ακυρωθεί. Σε μία τέτοια περίπτωση στην πρόθεση ψήφου το ποσοστό του Μπολσονάρου αυξάνεται στο 22%, ενώ το ποσοστό εκείνο της υποψήφιας των Οικολόγων, Μαρίνα Σίλβα, διπλασιάζεται από το 8% στο 16%. 

Το 31% των συμμετεχόντων, που στηρίζουν Λούλα, είπε ότι θα ψηφίσει όποιον υποψήφιο υποδείξει εκείνος, ενώ επιπλέον 18% ότι «ίσως» το κάνει.