Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Βραζιλία: Πάνω από 1.000 νεκροί εξαιτίας της πανδημίας σε 24 ώρες



Για τέταρτη φορά αφότου η άρχισε η εξάπλωση της πανδημίας ο ημερήσιος απολογισμός των νεκρών ξεπέρασε τους 1.000 στη Βραζιλία το περασμένο 24ωρο. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας 1.039 άτομα έχασαν τη ζωή τους μέσα σε 24 ώρες.

Η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, νέο επίκεντρο της πανδημίας, θρηνεί πλέον 24.512 νεκρούς, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας τα οποία, όπως τονίζει μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας, είναι πολύ υποτιμημένα σε σχέση με την πραγματικότητα.

Για τέσσερις ημέρες ως τη Δευτέρα, η Βραζιλία ήταν η χώρα που μετρούσε τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών καθημερινά εξαιτίας του Covid-19 στον πλανήτη, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τις ΗΠΑ, τη χώρα που υφίσταται το πιο βαρύ πλήγμα από την πανδημία στον κόσμο (σχεδόν 100.000 νεκροί). Στη λατινοαμερικάνικη χώρα των 210 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφονται 391.222 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 (+16.324 σε ένα 24ωρο).

Οι δύο πολιτείες που υφίστανται τα χειρότερα χτυπήματα είναι το Σαν Πάουλου και το Ρίο ντε Ζανέιρο, όπου οι μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) στα νοσοκομεία βρίσκονται πολύ κοντά στον κορεσμό, όπως και σε πολιτείες στο βόρειο και στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Η πολιτεία Σαν Πάουλου θρηνούσε μέχρι το βράδυ χθες 6.423 νεκρούς επί συνόλου 86.000 και πλέον κρουσμάτων μόλυνσης, ενώ στο Ρίο καταμετρώνται 4.361 θάνατοι και πάνω από 40.000 κρούσματα μόλυνσης.

Οι δύο πολιτείες επέβαλαν στα τέλη Μαρτίου μέτρα περιορισμού των πολιτών τους, παρά τη σφοδρή αντίσταση που προβάλλει ο ακροδεξιός πρόεδρος της χώρας Ζαΐχ Μπολσονάρου. Όμως η φύση αυτών των μέτρων δεν ήταν υποχρεωτική και δεν άρκεσαν για να εμποδίσουν την εξάπλωση της πανδημίας.

Προχθές Δευτέρα το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε πως συνεχίζει να συνιστά τη χρήση υδροξυχλωροκίνης για τη θεραπεία ασθενών με ήπια συμπτώματα της COVID-19, αψηφώντας την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΫ) να αναστείλει «προσωρινά» τις κλινικές δοκιμές με αυτό το ανθελονοσιακό φάρμακο για προληπτικούς λόγους.