Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

“Βράζει” το Ιράν: 9 νεκροί στις διαδηλώσεις για το θάνατο της 22χρονης



Μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων ετών βιώνει τις τελευταίες 6 μέρες το Ιράν, μετά τη δολοφονία της 22χρονης Μαχσά Αμινί από την ειδική αστυνομία για τον ενδυματολογικό κώδικα επειδή δεν κάλυπτε τα μαλλιά της με μαντήλα. Γυναίκες έχουν βγει στο δρόμο και καίνε τις μαντήλες τους, κόβουν τα μαλλιά τους, ενώ η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών σκοτώνοντας 5 άτομα.

Πρόσφατες αναφορές κάνουν λόγο για 9 νεκρούς, ανάμεσά τους τρία μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Δύο αστυνομικοί “που είχαν κινητοποιηθεί για να αντιμετωπίσουν τους ταραξίες” στην Ταμπρίζ, στο βορειοδυτικό Ιράν, και τη Μασχάντ (βορειοανατολικά) σκοτώθηκαν χθες με μαχαίρι, μετέδωσαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Ένα μέλος των δυνάμεων ασφαλείας είχε σκοτωθεί την Τρίτη στη Σιράζ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Προηγουμένως Ιρανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι έξι διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από την αρχή των κινητοποιήσεων. Ωστόσο οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφερε ότι οι νεκροί διαδηλωτές φτάνουν τους 10.

Η Μαχσά Αμινί, 22 ετών που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν, συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη την οποία επισκεπτόταν με την οικογένειά της, “επειδή φορούσε ανάρμοστα ρούχα” από την αστυνομία ηθών, μια μονάδα αρμόδια να επιβάλλει τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες της χώρας. 

Στο Ιράν οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν τα μαλλιά τους όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Επίσης η αστυνομία ηθών απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν κοντά παλτό, πάνω από το γόνατο, στενά παντελόνια και τζιν με σκισίματα καθώς και ρούχα με έντονα χρώματα, μεταξύ άλλων.

Η Αμινί έπεσε σε κώμα μετά τη σύλληψή της και πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση και δήλωσε η οικογένεια.

Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι τραυματίστηκε στο κεφάλι όσο βρισκόταν υπό κράτηση. Η ιρανική αστυνομία απέρριψε τις κατηγορίες και ξεκίνησε έρευνα.

Ο θάνατος της Αμινί προκάλεσε τεράστιο κύμα οργής και τις χειρότερες διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο Ιράν από το 2019. Οι περισσότερες επικεντρώνονται στις βορειοδυτικές επαρχίες όπου ζουν Κούρδοι, αλλά έχουν εξαπλωθεί και στην πρωτεύουσα, όπως και σε τουλάχιστον 50 πόλεις, με την αστυνομία να κάνει χρήση βίας για να τις διαλύσει.

Στα βορειοανατολικά διαδηλωτές φώναζαν: “Θα πεθάνουμε, θα πεθάνουμε αλλά θα πάρουμε πίσω το Ιράν”, κοντά σε ένα αστυνομικό τμήμα το οποίο πυρπολήθηκε, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter.