Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Βουλγαρία: Κλειστά έως το τέλος Ιανουαρίου εστιατόρια και εμπορικά κέντρα



Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου παρατείνει η Βουλγαρία το ήπιο lockdown της για να περιορίσει τη εξάπλωση των μολύνσεων από τον κορωνοϊό, οι οποίες κορυφώθηκαν το φθινόπωρο και προκάλεσαν μεγάλη πίεση στο υγειονομικό σύστημα της χώρας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Οι περιορισμοί, οι οποίοι επρόκειτο να λήξουν στις 21 Δεκεμβρίου, βοήθησαν να περιοριστεί η αύξηση των νέων μολύνσεων, όμως η χώρα των 7 εκατομμυρίων κατοίκων εξακολουθεί να έχει από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ποσοστά θνητότητας ανά 100.000 κατοίκους.

Τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα εμπορικά κέντρα, τα εστιατόρια, τα κλαμπ και τα καφέ, καθώς και τα γυμναστήρια θα παραμείνουν κλειστά, ενώ οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα ανοίξουν και πάλι μετά τις γιορτές του Νέου Έτους, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Στη Βουλγαρία καταγράφηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.959 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό στη χώρα να φτάνει τους 186.240.

Το ίδιο διάστημα, 191 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, ανεβάζοντας σε 6.196 τον συνολικό απολογισμό των νεκρών από την πανδημία.

Στα βουλγαρικά νοσοκομεία νοσηλεύονται 7.034 ασθενείς, οι 570 σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο αριθμός των στελεχών των υπηρεσιών υγείας που έχουν προσβληθεί συνεχίζει να αυξάνεται, έχει φτάσει πλέον τις 8.178 περιπτώσεις.

Η κατάσταση στη Βουλγαρία χαρακτηρίζεται ολοένα περισσότερο κρίσιμη λόγω, ιδίως της οξείας έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Οι αρχές έχουν στρατολογήσει εθελοντές, ανάμεσά τους φοιτητές ιατρικής, ιδιώτες γιατρούς και συνταξιούχους, ενώ αστυνομικοί και πυροσβέστες συμμετέχουν στη διακομιδή ασθενών στα νοσοκομεία.