Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Βολιβία: Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος της εκλογικής επιτροπής - Νέα επεισόδια



Την παραίτησή του υπέβαλε την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της εκλογικής επιτροπής - του Ανώτατου Εκλογοδικείου - που έχει βρεθεί στο επίκεντρο της θύελλας για την καταμέτρηση των ψήφων των προεδρικών εκλογών της Κυριακής.

Σε επιστολή του ο Αντόνιο Κόστας ανέφερε πως παραιτείται εξαιτίας της «ατυχούς απόφασης του Ανώτατου Εκλογοδικείου να αναστείλει τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων μέσω του συστήματος μετάδοσης προκαταρκτικών εκλογικών αποτελεσμάτων, του λεγόμενου TREP». Η επιστολή του δικαστικού απευθύνεται στον αντιπρόεδρο Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα, που είναι επίσης πρόεδρος του Κογκρέσου και αρμόδιος για τον διορισμό των έξι μελών του TSE.

Τα πρώτα προκαταρκτικά αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν το βράδυ της Κυριακής υπεδείκνυαν ότι η Βολιβία θα όδευε σε δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, τη 15η Δεκεμβρίου, όμως 24 ώρες αργότερα δόθηκαν στη δημοσιότητα νέα αποτελέσματα, που αναδεικνύουν νικητή τον πρόεδρο Έβο Μοράλες από τον πρώτο γύρο. Από την Κυριακή, η διαδικασία της καταμέτρησης επικρίνεται έντονα από την αντιπολίτευση, η οποία καταγγέλλει «νοθεία», από ξένες κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς. Τα οριστικά αποτελέσματα δεν έχουν ανακοινωθεί και και παραμένει άγνωστο ακόμη αν θα χρειαστεί ή όχι δεύτερος γύρος με τη συμμετοχή του Μοράλες και του δεύτερου επικρατέστερου υποψήφιου, του κεντρώου Κάρλος Μέσα.

Ο Αντόνιο Κόστας ανέφερε ότι ο τρόπος που χειρίστηκε ο θεσμός την καταμέτρηση έθεσε υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία «ολόκληρης της εκλογικής διαδικασίας» και προκάλεσε «αχρείαστη κοινωνική αναταραχή».

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας της Λατινικής Αμερικής, Ντιέγκο Πάρι Ροδρίγκες, η κυβέρνηση του Μοράλες ζήτησε από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) να στείλει «το ταχύτερο» τεχνική αποστολή στη Λα Πας προκειμένου να επαληθευτεί η καταμέτρηση των ψήφων. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα αποδεχθεί το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών και προσκάλεσε τον ΟΑΚ, που είχε αναπτύξει ομάδα εκλογικών παρατηρητών στη χώρα, τις ΗΠΑ, καθώς και οποιαδήποτε άλλη ξένη κυβέρνηση ενδιαφέρεται να «συνοδεύσει» τη διαδικασία καταμέτρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στο μεταξύ, τα επεισόδια και οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα. Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές και δυνάμεις επιβολής της τάξης συγκρούστηκαν το βράδυ της Τρίτης στη Λα Πας, μπροστά στο κτήριο όπου βρίσκεται η έδρα της εκλογικής επιτροπής της Βολιβίας. Εκατοντάδες συγκεντρωμένοι πέταξαν πέτρες εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι αντέδρασαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων αερίων.