Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Βενεζουέλα: Στήριξη από χώρες της Λατινικής Αμερικής αναζητεί η αντιπολίτευση



Έκκληση στις χώρες της Λατινικής Αμερικής να πιέσουν την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο να εφαρμόσει ένα «δημοκρατικό πρόγραμμα δράσης» απηύθυνε η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χούλιο Μπόρχες χθες.

Ο Μπόρχες, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Βενεζουέλας, ταξίδεψε στη Λίμα για να συναντηθεί με Περουβιανούς βουλευτές και τον πρόεδρο Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι, ο οποίος είναι ένας από τους μεγαλύτερους επικριτές του Μαδούρο μεταξύ των ηγετών της Λατινικής Αμερικής.

«Είναι σημαντικό να πείσουμε αρκετές κυβερνήσεις στην περιοχή να ενωθούν βραχυπρόθεσμα ώστε να εξασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει τίποτα άλλο στη Βενεζουέλα εκτός από ένα λαϊκό και δημοκρατικό πρόγραμμα δράσης» δήλωσε ο Μπόρχες στο πρακτορείο Reuters.

Το Περού ανακάλεσε τον πρέσβη του στο Καράκας τον Μάρτιο.

Σε κοινή εμφάνισή του με τον Μπόρχες στο προεδρικό μέγαρο, ο Κουτσίνσκι είπε ότι δεν έχει «καμία διάθεση να εμπλακεί στα εσωτερικά θέματα άλλων χωρών», προσθέτοντας όμως ότι τα κράτη της περιοχής θα πρέπει να υποστηρίξουν την ευημερία του λαού της Βενεζουέλας και να παράσχουν «ανθρωπιστική βοήθεια». Όπως ανέφερε, ο ίδιος είπε στον Μπόρχες πως η χώρα του είναι έτοιμη να συνδράμει σ' αυτό, να βοηθήσει ως μέλος μιας ομάδας αμερικανικών κρατών που ανησυχούν για έναν σημαντικό γείτονα».

Μετά την ομιλία του στο κοινοβούλιο του Περού ο Μπόρχες δήλωσε ότι θα ταξιδέψει στη Βραζιλία την επόμενη εβδομάδα για να συγκαλέσει σύνοδο κορυφής με αντιπροσώπους κοινοβουλίων από όλη τη Λατινική Αμερική ώστε να πιέσουν για μια «δημοκρατική μετάβαση» στη Βενεζουέλα.