Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο κατηγορεί Αμερικανό διπλωμάτη ότι οργάνωσε συνωμοσία



Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κατηγόρησε χθες Κυριακή Αμερικανό διπλωμάτη τοποθετημένο στην πρωτεύουσα της Κολομβίας Μπογκοτά ότι ενεπλάκη σε αποτραπείσα συνωμοσία που υποτίθεται ότι αφορούσε επιθέσεις εναντίον δύο στρατοπέδων των ένοπλων δυνάμεων της χώρας του.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του αυταρχικού σοσιαλιστή προέδρου, τη συνωμοσία απεργάζονταν κυρίως δύο κοινοβουλευτικοί της αντιπολίτευσης, η Γιανέτ Φερμίν και ο Φερνάντο Ορόσκο.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον της Συντακτικής Συνέλευσης, που πρόσκειται στην κυβέρνησή του, ο Μαδούρο τόνισε πως στελέχη της υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού πήγαν το βράδυ του Σαββάτου στην κατοικία της Φερμίν, που κατηγόρησε ότι εξύφαινε αυτή τη συνωμοσία μαζί με τον Ορόσκο.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα πάντα με τον Μαδούρο, ο Αμερικανός διπλωμάτης Τζέιμς Στόρι τηλεφώνησε σε έναν αξιωματούχο της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τη βόρεια Αμερική Κάρλος Ρον, για να του ζητήσει πληροφορίες σχετικά με τη βουλεύτρια της αντιπολίτευσης.

«Τον ρώτησε: Κάρλος Ρον, τι έγινε με τη βουλευτίνα;», είπε ο Μαδούρο και διερωτήθηκε «γιατί ο Τζέιμς Στόρι του τηλεφώνησε ανήσυχος για αυτή το πρώτο δευτερόλεπτο της επιχείρησης [της υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού]; Μια βουλεύτρια που δεν γνωρίζει κανένας;»

Με αυτό το σχόλιο ο Νικολάς Μαδούρο άφησε να εννοηθεί εμμέσως πλην σαφώς ότι ο Αμερικανός διπλωμάτης ενέχεται στη συνωμοσία για την οποία η κυβέρνησή του κατηγορεί τους δύο κοινοβουλευτικούς.

Ο Τζέιμς Στόρι ήταν επιτετραμμένος στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Καράκας, η οποία έχει κλείσει εξαιτίας της τεταμένης σχέσης ανάμεσα στις κυβερνήσεις Τραμπ και Μαδούρο.

Πλέον, διευθύνει το γραφείο υποθέσεων της Βενεζουέλας που δημιουργήθηκε τον Αύγουστο στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Μπογκοτά.

Ο υπουργός Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Χόρχε Ροδρίγκες κατήγγειλε το Σάββατο πως βρισκόταν σε εξέλιξη συνωμοσία εναντίον του προέδρου Μαδούρο που εξυφαινόταν από τη Φερμίν και τον Ορόσκο. Σύμφωνα με τον υπουργό σκοπός ήταν να εξαπολυθούν επιθέσεις σε δύο στρατόπεδα στην Πολιτεία Σούκρε (ανατολικά).

Ο πρόεδρος Μαδούρο επέρριψε την ευθύνη στον Χουάν Γκουαϊδό, πρόεδρο του κοινοβουλίου όπου κυριαρχεί η αντιπολίτευση, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας της Λατινικής Αμερικής σε κρίση τον Ιανουάριο και έχει αναγνωριστεί ως νόμιμος αρχηγός του κράτους από περίπου πενήντα χώρες, με πρώτες τις ΗΠΑ.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Βενεζουέλας αναφέρεται συχνά σε συνωμοσίες με στόχο την ανατροπή ή τη δολοφονία του Μαδούρο.

Ο Γκουαϊδό χαρακτήρισε «μυθιστόρημα» όσα προσάπτει η κυβέρνηση στα μέλη του κοινοβουλίου της χώρας της Λατινικής Αμερικής. Κατ’ αυτόν, οι κατηγορίες σε βάρος τους έχουν σκοπό να εκφοβίσουν τα μέλη του κοινοβουλίου ώστε να μην επανεκλεγεί πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης την 5η Ιανουαρίου.