Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Τσεχία: «Σφάζονται» υπουργοί στην «ποδιά» της Ρωσίας



Υπό το βάρος σφοδρών επικρίσεων για τους χειρισμούς της πανδημίας και μόλις μία εβδομάδα μετά τον διορισμό του τέταρτου κατά σειρά υπουργού Υγείας μέσα στον τελευταίο χρόνο, την πόρτα της εξόδου από την κυβέρνηση της Τσεχίας είδε χθες και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

Η απομάκρυνση του Τόμας Πέτριτσεκ από επικεφαλής της τσέχικης διπλωματίας κοινοποιήθηκε μέσω Twitter από το γραφείο του προέδρου, Μίλος Ζέμαν. Οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες, στους οποίους ανήκει ο Πέτριτσεκ, χαρακτήρισαν την απομάκρυνσή του «εσωκομματική απόφαση».

Ο ίδιος, μιλώντας αργά χθες σε δημοσιογράφους στην Πράγα, απέδωσε την κίνηση στην επικριτική στάση του ως προς τις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία, σε μία ευρεία γκάμα θεμάτων.

Από τη συμμετοχή της ρωσικής κρατικής Rosatom στην αναβάθμιση του πυρηνικού σταθμού ενέργειας στο Ντουκοβάνι. Έως τα σχέδια της τσεχικής κυβέρνησης, υπό τον Αντρέι Μπάμπις, για προμήθεια του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, παρά το γεγονός ότι το σκεύασμα δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).


Ο Τόμας Πέτριτσεκ

 

 

«Δεν είναι μυστικό ότι υπήρξα “αγκάθι στα πλευρά” του [προέδρου Ζέμαν] για μεγάλο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο Πέτρετσεκ. «Οι λόγοι είναι το Ντουκοβάνι, για το οποίο πάντα έλεγα ότι η ασφάλεια έρχεται πρώτη, και οι εμβολιασμοί, όπου η υγεία των πολιτών είναι απολύτως αναγκαία κατ’ εμένα».

Η απομάκρυνση του υπουργού Εξωτερικών έρχεται λίγα 24ωρα μετά την αντικατάσταση του υπουργείου Υγείας, Γιαν Μπλάτνι, την περασμένη Τετάρτη και μόλις πέντε μήνες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Τσέχικα και διεθνή ΜΜΕ ανέφεραν ότι μία από τις βασικές αιτίες, πέρα από την ανάληψη του πολιτικού κόστους για τον χειρισμό του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ήταν η δημόσια αντίθεση του Μπλάτνι στην προμήθεια του εμβολίου Sputnik V από την Πράγα.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, πιέσεις για την απομάκρυνσή του είχε ασκήσει ο Τσέχος πρόεδρος Ζέμαν, ο οποίος τάσσεται υπέρ της σύσφιξης των σχέσεων με την Κίνα και τη Ρωσία.


O Τσέχος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν

 

Προσωρινός αντικαταστάτης του Πέτριτσεκ ορίστηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, Γιάν Χάματσεκ.

Οι δυο τους είχαν, εν τω μεταξύ, αναμετρηθεί μόλις προ εβδομάδας για την ηγεσία των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών στον συνασπισμό με το κεντροδεξιό ΑΝΟ του πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις.

Με την επανεκλογή του Χάματσεκ στην κομματική ηγεσία, η απομάκρυνση του Πέτριτσεκ θεωρείται από πολλούς προδιαγεγραμμένη. Η ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών, πάντως, διέψευσε ότι η απόφαση ελήφθη κατ’ απαίτηση του προέδρου και του πρωθυπουργού της χώρας.

Σύμφωνα με τον Χάματσεκ, η αντικατάσταση του Πέτριτσεκ υπαγορεύτηκε από την ανάγκη το κόμμα να έχει ενιαία και πιο «κατανοητή» γραμμή απέναντι στους ψηφοφόρους, ενόψει και των εκλογών του ερχόμενου Οκτωβρίου.

Τελευταίες δημοσκοπήσεις, ωστόσο, καταγράφουν κατακόρφυρη πτώση των ποσοστών των Σοσιαλδημοκρατών. Ορισμένα σενάρια τους φέρουν να μην αγγίζουν καν το όριο του 5% για την εξασφάλιση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.

Προοπτική που, εφόσον επιβεβαιωθεί, αναμένεται να περιπλέξει τις μετεκλογικές προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Αν και σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Γίσι Πέχε, ο πρωθυπουργός Μπάμπις «γνωρίζει ότι η πολιτική επιβίωσή του εξαρτάται από τον Ζέμαν».

«Δεν θα είχε παραμείνει πρωθυπουργός, εάν ο πρόεδρος δεν τον είχε βοηθήσει», λέει στο Politico. «Και θεωρώ ότι ευελπιστεί ότι ο Ζέμαν θα καταφέρει να τον κρατήσει, με κάποιον τρόπο, στην εξουσία τον Οκτώβριο, ακόμη κι εάν το ΑΝΟ δεν κερδίσει» στις εκλογές.