Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Τσαβούσογλου σε Κοτζιά: Θα έχω στρατό στην Κύπρο για να τον χρησιμοποιήσω



Στον «αέρα» τίναξαν οι Τούρκοι τη Διάσκεψη για το Κυπιακό. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην χθεσινή Διάσκεψη για το Κυπριακό, παραδέχθηκε ότι η Τουρκία ζητά και επιμένει στην διατήρηση επεμβατικών δικαιωμάτων και στα δυο ομόσπονδα κράτη για τουλάχιστον 15 χρόνια γιατί θα τα χρησιμοποιήσει εάν χρειασθεί.

Επίσης χθες σε μια επίδειξη μονομέρειας ο κ. Άιντα στράφηκε προς την ελληνοκυπριακή πλευρά ζητώντας περαιτέρω παραχωρήσεις στον διαμοιρασμό εξουσίας για να ικανοποιηθεί η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Πολίτη της Κύπρου στην χθεσινή συζήτηση όταν ο κ. Κοτζιά ρώτησε επίμονα τον κ. Τσαβουσογλου για ποιον λόγο επιμένει στα επεμβατικά δικαιώματα έκανε την ερώτηση: «Θα τα χρησιμοποιήσετε»;

«Ναι εάν χρειασθεί θα τα χρησιμοποιήσουμε» απάντησε ο κ. Τσαβουσογλου προκαλώντας παγωμάρα στην αίθουσα. Όταν για δεύτερη φορά έθεσε το θέμα ο Ν. Κοτζιας ο κ. Τσαβουσογλου προσπάθησε να τα μαζέψει λέγοντάς ότι «ελπίζει ότι δεν θα χρειασθεί να τα χρησιμοποιήσουν».

Η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, κατά την άφιξή του στον χώρο της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό (Crans-Montana, 4 Ιουλίου 2017) είναι ενδεικτική:

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, καλημέρα σας. Τι έχετε να μας πείτε για τη χθεσινή ημέρα των συνομιλιών;

Ν. Κοτζιάς: Κάποια στιγμή θα σας διηγηθώ τι έγινε χθες και τι ομολόγησαν, μέσα από επίπονη συζήτηση, οι Τούρκοι για τις προθέσεις τους.