Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία δεν βλέπει πλέον ως απειλή την κυβέρνηση της Συρίας



Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξήγησε την στάση της χώρας απέναντι στην συριακή κυβέρνηση και της μονάδες προστασίας των Κούρδων, με αφορμή την πρόσφατη ήττα του Ισλαμικού Κράτους και την ανάπτυξη των κυβερνητικών δυνάμεων σε περιοχές που μέχρι πρόσφατα ήλεγχαν δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαβούσογλου, η Τουρκία θα συμμετάσχει σε επιχείρηση εναντίον των Κούρδων της Συρίας, μαζί με τη Ρωσία, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Ο ίδιος αναφέρει ότι η χώρα του δεν αντιτίθεται στην συμμετοχή των Κούρδων στις ειρηνευτικές διαδικασίες, προσθέτοντας ότι έχει δοθεί στη Ρωσία μία λίστα με τις κουρδικές δυνάμεις με τις οποίες η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί.

Η δήλωση αυτή του τούρκου ΥΠΕΞ έρχεται εν μέσω φημών για αλλαγή της αμερικανικής στάσης απέναντι στην κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσσαντ.

Ο Τσαβούσογλου σχολίασε επίσης το ζήτημα της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ από τις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι η αντίδραση κάποιων χωρών δεν ήταν ιδιαίτερα θερμή.