Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Τραμπ: Οι Δημοκρατικοί θα ευθύνονται για ένα νέο shutdown



Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι Δημοκρατικοί θα ευθύνονται για μια ενδεχόμενη νέα αναστολή λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών (shutdown) όταν λήξει την Παρασκευή η προσωρινή χρηματοδότηση της κυβέρνησης.

«Εναπόκειται στους Δημοκρατικούς», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ερωτηθείς αν η κυβέρνηση οδεύει προς ένα δεύτερο shutdown.

Οι δικομματικές διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν το Σαββατοκύριακο στο Κογκρέσο για τα θέματα συνοριακής ασφάλειας, ώστε να αποτραπεί ένα δεύτερο shutdown, κατέρρευσαν από διαφωνίες για τα ζητήματα γύρω από τις πολιτικές κράτησης των μεταναστών.

Πόσα δισ. κόστισε το shutdown

Η αναστολή λειτουργίας επί 35 ημέρες μεγάλου μέρους των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους αφαίρεσε από το αμερικανικό ΑΕΠ 11 δισ. δολάρια, ποσό σχεδόν διπλάσιο σε σύγκριση με εκείνο που αξιώνει ο Ντόναλντ Τραμπ για τη χρηματοδότηση του τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, σύμφωνα έκθεση του Κογρέσου.

Πάντως, σύμφωνα με την έκθεση, από το παραπάνω ποσό εκτιμάται πως τα οκτώ δισ. θα ανακτηθούν σταδιακά, καθώς οι υπηρεσίες του ομοσπονδιακού κράτους επαναλειτουργούν.

Σύμφωνα με εκτίμηση του οίκου S&P Global Ratings, η ζημιά στην οικονομία των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του shutdown ανήλθε σε τουλάχιστον έξι δισ. δολάρια, ποσό που αναλογεί στα απολεσθέντα έσοδα διότι εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι λειτουργοί τέθηκαν σε αναγκαστική αργία και διότι διακόπηκαν άλλες, εξωτερικές δραστηριότητες που συνδέονται με το αμερικανικό δημόσιο.