Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Τραμπ για το Ιράν: Νέες οικονομικές κυρώσεις - Σκοτώσαμε τον νούμερο 1 τρομοκράτη



Διάγγελμα για το Ιράν απηύθυνε τους Αμερικανούς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, πλαισιωμένος από στρατηγούς αλλά και τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ σκότωσαν τον υπ' αριθμό 1 τρομοκράτη, επιμένοντας ότι ο κόσμος είναι πιο ασφαλής, ενώ προανήγγειλε νέες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν. Μάλιστα υποστήριξε ότι οι χθεσινές επιθέσεις του Ιράν σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ δείχνουν ότι η Τεχεράνη υποχωρεί.

Το διάγγελμα γίνεται μία ημέρα μετά την επίθεση των Ιρανών σε αμερικανικές βάσεις στη Βαγδάτη, ως αντίποινα για τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί, υποστρατήγου του Ιράν, από τις ΗΠΑ, με εντολή Ντόναλντ Τραμπ.

«Κανένας Αμερικανός δεν πειράχθηκε από τις χθεσινές επιθέσεις», τόνισε αναφερόμενος στη χθεσινή επίθεση των ιρανικών δυνάμεων. «Το Ιράν φαίνεται να υποχωρεί», σημείωσε, ενώ διεμήνυσε ότι όσο ο ίδιος είναι πρόεδρος, το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικά. Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι η ανεκτικότητα των κρατών απέναντι στην Τεχεράνη είναι παρελθόν.

Αναφερόμενος στην επιχείρηση εξόντωσης του Σουλεϊμανί, ο Τραμπ έκανε λόγο για «αποφασιστική δράση να σταματήσει έναν αδίστακτο τρομοκράτη. Την περασμένη εβδομάδα εξουδετερώσαμε τον μεγαλύτερο τρομοκράτη του κόσμου».

«Θα έπρεπε να εξοντωθεί εδώ και καιρό», είπε για τον Σουλεϊμανί, λέγοντας ότι σχεδίαζε επιθέσεις κατά Αμερικανών και ότι ευθύνεται για αγριότητες και για δολοφονίες χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι οι η χώρα μεγάλη οικονομική βοήθεια στο Ιράν που αντί για ευχαριστώ, ευχόταν τον θάνατο των ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε ότι θα επιβάλλει νέες, επιπρόσθετες οικονομικώς κυρώσεις στο Ιράν.

Επίσης, κάλεσε την Ευρώπη να απομακρυνθεί από την πυρηνική συμφωνία για το Ιράν, που αποκάλεσε «τρελή συμφωνία» , χωρίς να δώσει επιπλέον πληροφορίες για τις επιπλέον κυρώσεις.

«Σήμερα θα ζητήσω από το ΝΑΤΟ να εμπλακεί πιο ενεργά στα ζητήματα της Μέσης Ανατολής», ανακοίνωσε.