Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Τραμπ: Δύσκολο να κλείσουμε συμφωνία αν η Κίνα ασκήσει βία στο Χονγκ Κονγκ



Αν η κυβέρνηση της Κίνας προχωρήσει σε σκληρή καταστολή των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ, οι πιθανότητες σύναψης διμερούς συμφωνίας για το εμπόριο θα εκμηδενιστούν προειδοποίησε την Κυριακή ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Θεωρώ ότι θα είναι πολύ δύσκολο να κλείσουμε συμφωνία αν ασκήσουν βία (...) αν υπάρξει νέα Τιενανμέν», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Νιου Τζέρσι, προτού επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε συνδέσει ξανά την περασμένη την διευθέτηση της εμπορικής διαμάχης με το ζήτημα των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ.

«Φυσικά η Κίνα θέλει να κλείσουμε συμφωνία. Ας λύσουν πρώτα με ανθρωπιά το [πρόβλημα στο] Χονγκ Κονγκ», ανέφερε ο Τραμπ. Είχε καλέσει επίσης τον Κινέζο πρόεδρο να «επιλύσει γρήγορα και με ανθρωπιά» την κρίση. «Γνωρίζω πολύ καλά τον Κινέζο πρόεδρο Σι. Είναι σπουδαίος ηγέτης που χαίρει σεβασμού από μεγάλο μέρος του λαού του. Είναι επίσης ένας καλός άνθρωπος σε μια “σκληρή δουλειά”. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αν ο πρόεδρος Σι θέλει να επιλυθεί γρήγορα και με ανθρωπιά το πρόβλημα στο Χονγκ Κονγκ, μπορεί να το κάνει», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.