Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Tραμπ: Αποδεσμεύει πετρελαϊκά αποθέματα, προειδοποιεί για «απάντηση»



Σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τους φόβους στην αγορά και να ανακόψει το άνευ προηγουμένου ράλι των τιμών, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, άναψε το πράσινο φως για τη χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου της χώρας. Παράλληλα όμως έστειλε το μήνυμα πως οι ΗΠΑ είναι έτομες για κάθε είδους «απάντηση» στον υπεύθυνο για την επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco. Kαι αυτό έρχεται να εντείνει τη νευρικότητα. 

«Έπειτα από τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, που ενδεχομένως να έχουν επιπτώσεις στις τιμές του πετρελαίου, ενέκρινα τη χρήση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου, αν κριθεί αναγκαίο, και σε ποσότητα που πρόκειται να καθοριστεί ώστε να παραμείνουν οι αγορές επαρκώς εφοδιασμένες» έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter. 

«Eνημέρωσα όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να επισπεύσουν τις εγκρίσεις από πετρελαιαγωγούς, επί του παρόντος σε διαδικασία αδειοδοτήσεων στο Τέξας, και σε πολυάριθμες άλλες πολιτείες» συμπλήρωσε. 

Σε άλλη ανάρτησή του διεμήνυσε: «Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε τον ένοχο. Είμαστε έτοιμοι και πάνοπλοι εάν η εκτίμηση επαληθευθεί, αλλά περιμένουμε να ακούσουμε από το Βασίλειο ποιοι πιστεύουν ότι ήταν η αιτία αυτής της επίθεσης και υπό ποιους όρους θα συνεχίσουμε!». 

Είχε προηγηθεί ενημέρωση Αμερικανού αξιωματούχου σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν ενδείξεις πως πίσω από την επίθεση είναι το Ιράν. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, έδειξε επίσης την Τεχεράνη, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η επίθεση προήλθε όντως από την Υεμένη, παρά την ανάληψη της ευθύνης από τους Χούθι.