Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 -

Τουρκία: Συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται τα χριστιανικά μνημεία..



Τα χριστιανικά μνημεία με σκοπό την τουριστική τους εκμετάλλευση αναδεικνύουν οι Τούρκοι. 

Συγκεκριμένα εδώ και τουλάχιστον 60 χρόνια είναι σε εξέλιξη η ανασκαφή και η αναστήλωση του μοναστηριού του Οσίου Συμεών του Στυλίτη στην επαρχία Χατάι της Τουρκίας, κοντά στο Σαμαντάγκ, το μεσαιωνικό λιμάνι της Αντιόχειας στις εκβολές του ποταμού Ορόντη.

 Σύμφωνα με το Anadolu, το μνημείο θα αποτελέσει τον πυρήνα του θρησκευτικού τουρισμού στην περιοχή μαρτυρώντας για ακόμη μια φορά την εκμετάλλευση από πλευράς των Τούρκων χριστιανικών μνημείων προκειμένου να προσελκύσουν τουρίστες.

Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η τρίτη φάση των ανασκαφών – οι πρώτες έγιναν από Γάλλους τη δεκαετία του 1930 και οι δεύτερες από Γεωργιανούς τη δεκαετία του 1960. Στην 81.000 τετραγωνικών μέτρων ανασκαφή εργάζονται 15 άτομα, σε μια προσπάθεια να φέρουν στο φως το καθολικό της μονής, το βαπιστήριο και την κινστέρνα. Επικεφαλής είναι η δρ Αϊσέ Ερσόι από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Χατάι, η ομάδα της οποίας ήδη ανακάλυψε το ψηφιδωτό πάτωμα του ναού, το οποίο έχει απεικονίσεις ζώων. Οι ανασκαφές στο βαπτιστήριο αναμένεται να ξεκινήσουν το 2021· πρόκειται για ένα σημαντικό τμήμα του μοναστηριού που παραμένει ακόμα «ανέγγιχτο».