Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Τουρκία: Δικαστήριο ήρε την απαγόρευση εξόδου σε Γερμανίδα δημοσιογράφο τουρκικής καταγωγής



Τουρκικό δικαστήριο ήρε την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα που είχε επιβληθεί στη Γερμανίδα δημοσιογράφο τουρκικής καταγωγής Μεσαλέ Τόλου, που συνελήφθη πέρυσι και κατηγορείται για «τρομοκρατία», όπως ανακοίνωσε οργάνωση υποστηρικτών της σήμερα.

Πρόκειται για μία εξέλιξη, η οποία εκτιμάται ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην προσπάθεια επαναπροσέγγισης της Άγκυρας με το Βερολίνο, σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την τουρκική οικονομία. Είναι σαφές ότι καθώς η κόντρα με την Ουάσιγκτον μαίνεται με αμείωτη ένταση, ο Ταγίπ Ερντογάν αναζητεί συμμαχίες αλλού και όχι μόνο στη Ρωσία. 

Η δίκη σε βάρος της 33χρονης δημοσιογράφου και μεταφράστριας, εργαζόμενης στο αριστερό πρακτορείο ειδήσεων ETHA, αναμένεται πάντως να συνεχιστεί, ανέφερε η οργάνωση Freiheit fur Mesale Tolu («Λευτεριά για τη Μεσαλέ Τόλου») σε ανακοίνωσή της.

Ο σύζυγός της, ο Σουάτ Κόρλου, ο οποίος διώκεται με παρόμοιο κατηγορητήριο, είναι εξάλλου αναγκασμένος να παραμείνει στην Τουρκία, τόνισε η οργάνωση.

Η υπόθεση της δίωξης σε βάρος της Τόλου, όπως επίσης και οι διώξεις σε βάρος του ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt, του Ντενίζ Γιουτζέλ, και του ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Πέτερ Στόιτνερ, ενέτειναν την κρίση στη σχέση της Άγκυρας με το Βερολίνο.