Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Τουρκία: Ανοίγουν οι φυλακές για 45.000 κρατούμενους, λόγω κορωνοϊού



Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέθεσε ένα νομοσχέδιο για την προσωρινή αποφυλάκιση περίπου 45.000 κρατουμένων για την αποτροπή του κινδύνου εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού στις φυλακές.
Σε μια ξεχωριστή μεταρρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που κατέθεσε το AKP μαζί με τους συμμάχους του στη Βουλή, προβλέπει τη μόνιμη αποφυλάκιση ακόμη σχεδόν 45.000 κρατουμένων.
Υπάρχουν περίπου 300.000 κρατούμενοι σε συνωστισμένες φυλακές της Τουρκίας.
Η κυβέρνηση επεξεργάζεται μεταρρυθμίσεις για να αμβλύνει την πίεση στο σύστημα, ενώ οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τονίζουν πως οι μολύνσεις του ιού μπορούν εύκολα να αυξηθούν στις φυλακές.
Το νομοσχέδιο κατατίθεται καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία αυξήθηκε σε 10.827 χθες, ενώ οι θάνατοι έφτασαν σε 168.
Κρατούμενοι που έχουν εκτίσει το ήμισυ των ποινών τους θα δικαιούνται να αποφυλακιστούν με βάση το σχέδιο, είπε σε δημοσιογράφους ο Τσαχίτ Οζκάν, βουλευτής από το κόμμα του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
Όσοι θα αποφυλακιστούν προσωρινά με βάση τον νόμο, θα μεταφερθούν από ανοιχτές φυλακές σε κατ’ οίκον περιορισμό, διευκρίνισε ο Οζκάν, σημειώνοντας πως η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή θα ξεκινήσει την επόμενη Τρίτη.