Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Τουρκία, Αλβανία και Κόσοβο θα μποϊκοτάρουν τη φετινή τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ



Η Τουρκία, η Αλβανία και το Κόσοβο ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα μποϊκοτάρουν τη φετινή τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ, εξαιτίας της βράβευσης του Αυστριακού λογοτέχνη Πέτερ Χάντκε, ο οποίος έχει επικριθεί ότι κατά τη διάρκεια των πολέμων της πρώην Γιουγκοσλαβίας είχε ανοιχτά υποστηρίξει τον τότε πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Η επιλογή της Σουηδικής Ακαδημίας να βραβεύσει τον Πέτερ Χάντκε έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονων κριτικών, καθώς ο Αυστριακός συγγραφέας είχε εκφράσει την στήριξη του στον τότε ισχυρό άνδρα της Σερβίας και παρέστη στην κηδεία του.

Ο άλλοτε πανίσχυρος άνδρας του Βελιγραδίου είχε κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου σε σχέση με τις θηριωδίες και την εθνοκάθαρση που διέπραξαν οι σερβικές δυνάμεις στη Βοσνία, την Κροατία και το Κόσοβο στους πολέμους της δεκαετίας του 1990 στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Απεβίωσε στη φυλακή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη, το 2006, πριν το δικαστήριο εκδώσει την ετυμηγορία του.

Ο Τούρκος πρέσβης στη Σουηδία, ο Χακί Εμρέ Γουντ, είπε σήμερα στην Hurriyet ότι δεν θα παραστεί στην τελετή απονομής των βραβείων που θα γίνει αύριο.

Το Σάββατο, ένας Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος κάλεσε την Σουηδική Ακαδημία να αλλάξει την απόφασή της να βραβεύσει τον Αυστριακό λογοτέχνη.

Νωρίτερα σήμερα, ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου Μπεχτζέτ Πατσόλι ανακοίνωσε ότι η χώρα του δεν θα εκπροσωπηθεί φέτος στην τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ εξαιτίας της βράβευσης του Χάντκε.

«Το Κόσοβο δεν θα παραστεί στη φετινή τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ στη Στοκχόλμη. Θα μποϋκοτάρουμε την εκδήλωση λόγω του αμφιλεγόμενου βραβευμένου με Νόμπελ λογοτεχνίας Πέτερ Χάντκε, φίλου και υποστηρικτή της πολιτικής του Μιλόσεβιτς», ανέφερε ο Πατσόλι.

«Σε συνέχεια της αρχικής μας αντίδρασης, δώσαμε εντολή στον πρέσβη της Αλβανίας στη Σουηδία να μποϊκοτάρει την τελετή απονομής του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας στον (Πέτερ) Χάντκε», έγραψε στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας ο Γκεντ Τσακάι.

«Η δικαιολόγηση των φρικαλεοτήτων του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας δεν θα πρέπει να επιβραβεύεται», τόνισε.

Μια εκπρόσωπος του αλβανικού ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε την επίσημη στάση των Τιράνων.

Ο Χάντκε θα λάβει αύριο επίσης το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο εννέα εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (935.000 δολάρια). Οι πρέσβεις όλων των χωρών στην Σουηδία είναι προσκεκλημένοι στην τελετή και στο επίσημο δείπνο.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή στη Στοκχόλμη, ο Αυστριακός λογοτέχνης αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για τη στήριξή του στον Μιλόσεβιτς.