Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Την επόμενη εβδομάδα εμβολιάζεται ο Μπάιντεν- Αύριο ο Πενς



Την επόμενη εβδομάδα ανακοίνωσε πως θα εμβολιαστεί δημόσια ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, την ώρα που οι αμερικανικές αρχές προσπαθούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των Αμερικανών απέναντι στην επιστήμη και το εμβόλιο που υπόσχεται να δώσει ένα τέλος στην υγειονομική κρίση που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός. 

Ο Ρεπουμπλικανός αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς θα εμβολιαστεί  επίσης δημόσια αύριο Παρασκευή. Θα του χορηγηθεί η πρώτη δόση του σκευάσματος των Pfizer/BioNTech, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος χθες Τετάρτη.

Και οι δύο άνδρες θα εμβολιαστούν δημόσια σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τις ανησυχίες για την ασφάλεια του εμβολίου, το οποίο θα γίνει ευρέως διαθέσιμο την επόμενη χρονιά. 

Δημόσια έχει δηλώσει πως θα εμβολιαστεί και ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Πενς και η σύζυγός του Κάρεν θα εμβολιαστούν για να «ενισχύσουν την εμπιστοσύνη» των Αμερικανών στην εκστρατεία ανοσοποίησης που άρχισε αυτή την εβδομάδα, ανέφερε η αμερικανική προεδρία σε σύντομη ανακοίνωσή της.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 νωρίτερα φέτος, δεν έχει διευκρινίσει πότε ακριβώς θα το κάνει.

«Ο πρόεδρος είναι έτοιμος να εμβολιαστεί και θα το κάνει όταν η ομάδα των γιατρών του κρίνει πως είναι κατάλληλο», ανέφερε η εκπρόσωπος της προεδρίας Κέιλι Μακενάνι. «Όμως η προτεραιότητά του είναι οι εργαζόμενοι των υγειονομικών υπηρεσιών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή», πρόσθεσε η ίδια.

«Δεν θέλω να κόψω δρόμο στη σειρά, αλλά θέλω να βεβαιωθώ ότι θα δείξουμε στον αμερικανικό λαό ότι είναι ασφαλές να το πάρουμε», δήλωσε ο Μπάιντεν σε εκδήλωση νωρίτερα την Τετάρτη. Ο Μπάιντεν, 78 ετών, ανήκει στην κατηγορία υψηλού κινδύνου για τον κοωονοϊό λόγω της ηλικίας του.

Ο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να καταστήσει την καταπολέμηση του ιού κορυφαία προτεραιότητά του όταν αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου. Ο Τραμπ, ο οποίος έχασε τις εκλογές στις 3 Νοεμβρίου από τον Μπάιντεν, συχνά υποτιμούσε τη σοβαρότητα της πανδημίας,η οποία σκότωσε 304.187 Αμερικανούς μέχρι στιγμής, και ερχόταν διαμάχη με τους κορυφαίους αξιωματούχους της δημόσιας υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ ενέκριναν την Παρασκευή το πράσινο φως για την κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης σε όλη τη χώρα που ξεκίνησε τη Δευτέρα.

Ο αμερικανικός ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA) αναμένεται εξάλλου να δώσει μέσα στην εβδομάδα άδεια για την κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου της Moderna.