Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

The Times: Συνάντηση Τζόνσον με την ηγεσία της Ε.Ε. τον επόμενο μήνα



Τις συνομιλίες με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εκκρεμότητες της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου θα συνεχίσει τον επόμενο μήνα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με την εφημερίδα The Times σήμερα.

Κατά το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο διαπραγματευτής της Βρετανίας Ντέιβιντ Φροστ διευκρίνισε ότι ο Τζόνσον θα συναντηθεί με τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να εξετάσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη νέας συμφωνίας που θα διευθετεί εκκρεμή ζητήματα-κλειδιά στη διμερή σχέση μετά το 2021 σε διάφορους τομείς - από το εμπόριο ως τα αλιεύματα και την ασφάλεια — έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο ενόψει μιας προθεσμίας-κλειδί, τα τέλη του Ιουνίου, όταν τα δύο μέρη πρόκειται θεωρητικά να αποτιμήσουν σε ποιο στάδιο βρίσκονται.

Ο Φροστ επέμεινε την Τετάρτη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν σκοπεύει να παρατείνει τη μεταβατική περίοδο που τυπικά εκπνέει τον Δεκέμβριο, όπως προτείνουν οι Ευρωπαίοι.

Παρότι η Βρετανία εγκατέλειψε τυπικά την Ε.Ε. από την 31η Ιανουαρίου 2019, πολλές από τις βασικές παραμέτρους της ένταξής της παραμένουν αμετάβλητα για τη μεταβατική περίοδο, ως τα τέλη του έτους. Η διευθέτηση αυτή προβλέφθηκε ώστε να υπάρχει χρόνος οι δύο πλευρές να διαπραγματευθούν νέα συμφωνία για το εμπόριο, όμως μέχρι τώρα δεν καταγράφεται στην πραγματικότητα καμία απτή πρόοδος.