Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Time: Η απρόβλεπτη διακυβέρνηση του Ερντογάν είναι επικίνδυνη για όλο τον κόσμο



O αρθρογράφος επισημαίνει ότι τα τελευταία 18 χρόνια, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει εδραιώσει περισσότερη ισχύ από οποιονδήποτε ηγέτη στην ιστορία της σύγχρονης Τουρκία μετά τον Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας. Ωστόσο αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημά του είναι η οικονομική κατάσταση της χώρας, καθώς η ανεργία βρίσκεται κοντά στο 14%, ο πληθωρισμός παραμένει διψήφιος και η πανδημία καλπάζει .

«Ελλείψει ψωμιού», επισημαίνει ο αρθρογράφος του Time, ο Ερντογάν προσφέρει θέαμα στους οπαδούς της σε μια προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή τους από τα πραγματικά προβλήματα. Έτσι, επιτέθηκε σε διαμαρτυρόμενους φοιτητές, όταν επέλεξε για πρύτανη έναν πολιτικό του ακόλουθο, ζητά νέες συνταγματικές αλλαγές που θα δώσουν στον Πρόεδρο, δηλαδή τον ίδιο, περισσότερες εξουσίες ενώ τον περασμένο μήνα, δεσμεύτηκε να σηματοδοτήσει την επέτειο των 100 χρόνων της ίδρυσης της σύγχρονης Τουρκίας με μια διαστημική αποστολή στη Σελήνη.

Παράλληλα οι αρχές συνέλαβαν περισσότερα από 700 άτομα, συμπεριλαμβανομένων μελών ενός φιλο-κουρδικού πολιτικού κόμματος, ενώ η αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 έχει επιδεινώσει τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ. Ο Ian Bremmer σημειώνει ότι η επερχόμενη δίκη στη Νέας Υόρκης, για την υπόθεση Halkbank, με την κατηγορία ότι βοήθησε το Ιράν να αποφύγει τις κυρώσεις, θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα ακόμη αγκάθι για τον Ερντογάν προσωπικά.

 Ο Ερντογάν, αψηφά, επίσης, τις αντιρρήσεις της ΕΕ για τη διενέργεια τουρκικών ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ πέρυσι δημιούργησε κρίση όταν ανακοίνωσε ότι «άνοιξε τις πύλες στην Ευρώπη» για πρόσφυγες που η Τουρκία φιλοξενούσε ως μέρος μιας συμφωνίας με την ΕΕ. Πρόσφατα, η Τουρκία έστειλε ερευνητικό σκάφος στο Αιγαίο, γνωρίζοντας ότι θα προκαλούσε την οργή της Αθήνας, αλλά οι Τούρκοι αξιωματούχοι παραπονέθηκαν ότι τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη παρενόχλησαν το πλοίο. Ο Ερντογάν συνεχίζει επίσης να αντιτίθεται στην ΕΕ για το Κυπριακό, επιμένοντας στη «λύση των δύο κρατών».

«Η ιστορία λέει ότι ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας θα γίνει ακόμη πιο επιθετικός και απρόβλεπτος, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, καθώς η οικονομία της χώρας θα βαρύνει περισσότερο στο πολιτικό του μέλλον», καταλήγει ο Bremmer.