Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ - Ερντογάν για τη Συρία



Η κατάσταση στη Συρία και η πιθανότητα προώθησης της πολιτικής διαδικασίας στη χώρα βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Συμφώνησαν ότι αυτό είναι ιδιαίτερα επείγον» τόνισε ο εκπρόπσως της Καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, έπειτα από τη συνομιλία των δύο ηγετών.

Η Τουρκία δεν είναι υπέρ μίας χώρας ούτε εναντίον κάποιας άλλης στη Συρία και η πολιτική της στην περιοχή είναι διαφορετική από εκείνη του Ιράν, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπεκίρ Μποζντάγ.

Τα σχόλια του Μποζντάγ, που είναι και κυβερνητικός εκπρόσωπος, έγιναν σε απάντηση ερώτησης δημοσιογράφου για ένα σχόλιο που είχε κάνει προηγουμένως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είπε πως η υποστήριξη της Τουρκίας στα πυραυλικά πλήγματα εναντίον της Συρίας έδειξε ότι «διαχώρισε τη θέση της» από τη Ρωσία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γαλλία εξαπέλυσαν περισσότερους από 100 πυραύλους εναντίον της Συρίας την Παρασκευή σε μια επιχείρηση που σύμφωνα με το Πεντάγωνο ακολούθησε στοιχεία ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ ευθύνεται για μια επίθεση με χημικά όπλα στην οποία χρησιμοποιήθηκε, το λιγότερο, αέριο χλωρίου.