Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Τι θα κάνουν στο ταξίδι τους οι ερασιτέχνες αστροναύτες;



Εκτοξεύτηκε την Πέμπτη στις τρεις τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας η πρώτη διαστημική αποστολή στην οποία δεν συμμετέχει κανένας επαγγελματίας νυν ή πρώην αστροναύτης. Οι τέσσερις πολίτες που βρίσκονται στο σκάφος Dragon της διαστημικής εταιρείας Space X θα βρίσκονται για τις επόμενες τρεις μέρες σε τροχιά γύρω από τη Γη σε ύψος 575 χλμ. πάνω από τη Γη, 100 χλμ. ψηλότερα από το σημείο στο οποίο βρίσκεται ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός.

Το πλήρωμα δεν θα απολαμβάνει απλά τη θέα στη διάρκεια του ταξιδιού του αλλά όπως έγινε γνωστό λίγο πριν την εκτόξευση θα πραγματοποιήσει και μια σειρά από πειράματα προσανατολισμένα όλα στον ιατρικό τομέα. Ήταν σύμφωνα με τους ειδικούς μια ιδανική συνθήκη για να πραγματοποιηθούν αυτά τα πειράματα αφού το σκάφος θα βρίσκεται σε ένα σημείο που δεν ταξιδεύουν συνήθως άνθρωποι ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά ένα ολόκληρο διαστημικό πλήρωμα αποτελείται από απλούς καθημερινούς ανθρώπους ο οργανισμός των οποίων δεν λειτουργεί το ίδιο με αυτόν των επαγγελματιών εκπαιδευμένων αστροναυτών.

Ετσι το πλήρωμα θα πραγματοποιήσει πειράματα που έχουν να κάνουν με το πώς αντιδρά ο ανθρώπινος οργανισμός στις συνθήκες μικροβαρύτητας. Οι αστροναύτες θα παρακολουθούν συνεχώς τις ζωτικές τους λειτουργίες και θα κάνουν επίσης συνεχείς λήψης δειγμάτων από διάφορα σημεία του σώματος και του οργανισμού τους για διαπιστωθούν τυχόν αλλαγές.

Είναι γνωστό ότι τις πρώτες μέρες μετά από την απομάκρυνση από τη Γη ακόμη και οι εκπαιδευμένοι αστροναύτες αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, ένα είδος διαστημικού τζετ λαγκ, μέχρι ο οργανισμός τους να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Εχουν σχεδιαστεί μια σειρά από πειράματα που θα γίνουν για αυτό ακριβώς τον σκοπό.

Θα γίνουν επίσης έρευνες για τα επίπεδα της ηλιακής αλλά και κοσμικής ακτινοβολίας που δέχεται ο ανθρώπινος οργανισμός κατά την παραμονή του μέσα σε ένα διαστημόπλοιο ή διαστημικό σταθμό. Θα γίνουν επίσης και πιο εξειδικευμένες παρατηρήσεις όπως την πίεση που δέχεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος ή τα επίπεδα του σακχάρου ώστε να διαπιστωθεί αν είναι ασφαλές να ταξιδεύουν στο Διάστημα άτομα που πάσχουν από διαβήτη και τι πρέπει να κάνουν αν βρεθούν σε τέτοιο περιβάλλον.