Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Τι σχεδίαζαν οι μεγάλες πόλεις για την Παραμονή Πρωτοχρονιάς



Υπό κανονικές συνθήκες, χωρίς έναν απειλητικό ιό να μας αναγκάζει να κλειστούμε στο σπίτι μας και να μην έχουμε επαφή με άνθρωπο, θα μπορούσαμε να ταξιδέψουμε σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη και να ζήσουμε την Πρωτοχρονιά όπως την είχαν σχεδιάσει μεγάλες πόλεις, πριν ακυρώσουν τα σχέδιά τους λόγω κορωνοϊού. Τι ετοίμαζαν, όμως, πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Σίδνεϊ και το Λονδίνο;

Λονδίνο: Για δύο δεκαετίες, το Λονδίνο πραγματοποιούσε ένα από τα πιο τρελά street πάρτι κατά την Παραμονή Πρωτοχρονιάς, στις όχθες του Τάμεση, με περίπου 100 χιλιάδες θεατές και 2 χιλιάδες πυροτεχνήματα να φωτίζουν τον ουρανό πάνω από το Big Ben. Από το 2014, μάλιστα, επιβλήθηκε και εισιτήριο και το 2018 κόστισε 2,3 εκατομμύρια ευρώ. Φέτος, ο δήμαρχος Sadiq Khan, όπως είναι φυσικό ανακοίνωσε ότι το event ακυρώνεται και ότι η πόλη θα ετοιμάσει κάτι που να μπορεί ο κόσμος να απολαύσει από το σπίτι.

Νέα Υόρκη: Στην πόλη που δεν κοιμάται ποτέ, κάθε χρονιά πραγματοποιείται το πασίγνωστο New Year’s Eve Ball Drop στην Times Square, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα σε μια παράδοση που μετρά περισσότερα από 100 χρόνια ζωής. Κονφετί, μουσικές εκδηλώσεις και πάρτι γεμίζουν με ζωή το μέρος, ενώ τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια στη γύρω περιοχή τρίβουν τα χέρια τους. Εκτός από φέτος, όπου το event θα είναι πολύ διαφορετικό λόγω Covid-19 και θα πραγματοποιηθεί εικονικά. Ο κόσμος θα μπορεί να συμμετάσχει μέσω εφαρμογής ενώ στους μικρής κλίμακας εορτασμούς της πλατείας θα συμμετάσχουν και επαγγελματίες υγείας ως επίτιμοι καλεσμένοι. Το σίγουρο είναι πάντως, ότι η Times Square θα φυλάσσεται από αστυνομικές δυνάμεις φέτος, οι οποίες θα εμποδίζουν την πρόσβαση του κόσμου.

 

Σίδνεϊ: Το περασμένο έτος, η Αυστραλία χτυπήθηκε πολύ άσχημα από τις πυρκαγιές. Στην προσπάθεια, όμως, να περάσει ένα μήνυμα ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο, την περσινή Πρωτοχρονιά υπήρξαν εορτασμοί με πυροτεχνήματα –παρ’ όλες τις ενστάσεις για σεβασμό προς τις περιοχές που επλήγησαν. Φέτος, και πάλι τα πυροτεχνήματα θα πραγματοποιηθούν, αλλά με κάποιες αλλαγές. Δεν θα υπάρξουν, για παράδειγμα, τα πυροτεχνήματα για τα παιδιά στις 21.00 και το σόου τα μεσάνυχτα θα μειωθεί, ενώ θα επικεντρωθεί στην Γέφυρα του Σίδνεϊ. Κάθε χρόνο καταφτάνουν πάνω από 1 εκατομμύριο ντόπιοι και τουρίστες για να δουν το σόου, αλλά φέτος η κυβέρνηση θα τους προτρέψει να το δουν από την τηλεόραση.

Εδιμβούργο: Το μεγαλύτερο street party στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Hogmanay ακυρώθηκε. Ήδη από τον Ιούλιο είχε ανακοινωθεί ότι δεν ήταν ασφαλές λόγω της πανδημίας, ενώ δεν πραγματοποιούνται και τα χριστουγεννιάτικα φεστιβάλ (συμπεριλαμβανομένων των αγορών). Κατά το περίφημο street party τα προηγούμενα χρόνια πραγματοποιούνταν μουσικές εκδηλώσεις, παρελάσεις, θεατρικές παραστάσεις δρόμου και πυροτεχνήματα πάνω από το κάστρο του Εδιμβούργου. Φέτος δεν θα υπάρξουν δημόσιες συναθροίσεις, ενώ οι διοργανωτές αναφέρουν ότι θα υπάρξουν ψηφιακά event, που θα διασκεδάσουν τον κόσμο από το σπίτι.

Ρίο ντε Τζανέιρο: Περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι βρέθηκαν στην Copacabana για χορό και πάρτι, παρακολουθώντας 14 λεπτά πυροτεχνήματα το 2020. Αυτή η φιέστα είναι από τις μεγαλύτερες και πιο δημοφιλείς πρωτοχρονιάτικες του κόσμου. Όπως είναι αναμενόμενο, ωστόσο, φέτος ακυρώνεται και οι εορτασμοί θα προβληθούν online, με light show και performances σε τοποθεσίες χωρίς κοινό. Το ίδιο πρόκειται να συμβεί και σε ένα άλλο σημαντικό γεγονός της πόλης, το Καρναβάλι του Ρίο, το οποίο δεν θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο για πρώτη φορά από το 1912, όπου και είχε καθυστερήσει δύο μήνες. Ακόμη και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Καρναβάλι είχε πραγματοποιηθεί, αλλά το 2021, με 5,5 εκατομμύρια κρούσματα στη χώρα, δεν είναι ασφαλές.