Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Θρίλερ κατασκόπων (;) στην Τουρκία με εμπλοκή της MIT και της Mossad: Οι απελάσεις πρεσβευτών και τα αμερικανικά F16



Θρίλερ κατασκόπων, με εμπλοκή της MIT και της Mossad ξεδιπλώνεται στην Τουρκία λίγες ημέρες πριν από την αναμενόμενη συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν στην Ρώμη – ένα θρίλερ που δοκιμάζει ξανά τις σχέσεις της Αγκυρας με το Ισραήλ και συμπίπτει με τις απειλές του τούρκου προέδρου για απέλαση δέκα πρεσβευτών δυτικών χωρών.

Τι ακριβώς συμβαίνει και τι επιδιώκει ο Ταγίπ Ερντογάν;

Κατ΄αρχάς, σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, η τουρκική αντιτρομοκρατική υπηρεσία, η ΜΙΤ, συνέλαβε 15 άτομα με την κατηγορία ότι εκτελούσαν κατασκοπεία επί τουρκικού εδάφους για λογαριασμό της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας Mossad.

Κατά το ρεπορτάζ, οι φερόμενοι ως πράκτορες του Ισραήλ συγκέντρωναν πληροφορίες για φοιτητές οι οποίοι θα μπορούσαν να εργαστούν για την ισραηλινή πολεμική βιομηχανία, ενώ ταυτόχρονα κατασκόπευαν Παλαιστινίους που ζουν στην Τουρκία. Το θρυλούμενο ισραηλινό κατασκοπευτικό δίκτυο αποτελούνταν από πέντε πυρήνες των τριών ατόμων και εξαρθρώθηκε από την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ ύστερα από έρευνες ενός έτους, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές.

Η υπόθεση Καβαλά και οι απελάσεις πρεσβευτών

Το ενδιαφέρον στοιχείο ήταν ότι οι αποκαλύψεις περί του – καταγγελλόμενου – ισραηλινού κατασκοπευτικού δικτύου ήρθαν αμέσως μετά τις απειλές Ερντογάν για απέλαση των πρεσβευτών  δέκα δυτικών χωρών που υπέγραψαν έκκληση για την άμεση απελευθέρωση του αντιπολιτευόμενου Τούρκου επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά.

 Ενδεχόμενη απέλαση των δυτικών διπλωματών θα οδηγήσει σε μείζονα ρήξη τις σχέσεις της Αγκυρας με τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους, ενώ οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι απειλές Ερντοτγάν έρχονται εν όψει της συνάντησής του με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G-20 στην Ρώμη.
 
Η συνάντηση με τον Μπάιντεν και τα αμερικανικά F-16

Εχει επίσης ενδιαφέρον ότι στην ίδια συνομιλία του με δημοσιογράφους ο Ερντογάν υπέδειξε εμμέσως πλην σαφώς και τον απώτερο στόχο των νέων πιέσεων που ασκεί στην Δύση και τις ΗΠΑ. Υπενθύμισε πως μεταξύ των θεμάτων που θα θέσει στον Τζο Μπάιντεν κατά την συνάντησή τους είναι η αποζημίωση της Τουρκίας για το 1,4 δισ. δολάρια που δαπάνησε η χώρα του στο πρόγραμμα συμπαραγωγής μαχητικών αεροσκαφών F-35, από το οποίο τελικά εξοστρακίστηκε λόγω της επιμονής της να προμηθευθεί ρωσικούς πυραύλους S-400.

«Θα πάρουμε πίσω αυτό το 1,4 δισ. με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Πιστεύω ότι θα υπάρξει πρόοδος. Φυσικά, θα συζητήσουμε αυτό το θέμα με τον Μπάιντεν στη Ρώμη», δήλωσε ο Ερντογάν, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu. Η Τουρκία έχει προτείνει στους Αμερικανούς να καλύψουν αυτό το χρέος παραδίδοντάς της 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και εκσυγχρονίζοντας τα 80 που ήδη διαθέτει.