Κυριακή 14 Αυγούστου 2022 -

Τερέζα Μέι: Ευχολόγια για τους πολίτες των χωρών-μελών της ΕΕ που ζουν στη ΒρετανίαΗ πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα πως ελπίζει ότι η διαδικασία της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι ομαλή και πρόσθεσε ότι αναμένει πως θα είναι σε θέση να εγγυηθεί τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που ζουν ήδη στη χώρα της.

«Αναμένω ότι θα είμαι σε θέση να εγγυηθώ τα νομικά δικαιώματα των πολιτών (των χωρών μελών) της ΕΕ που είναι ήδη στο ΗΒ καθόσον οι Βρετανοί που ζουν στην Ευρώπη απολαμβάνουν—στις χώρες που είναι μέλη της ΕΕ—της ίδιας μεταχείρισης», είπε η Μέι στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στη Δανία.

Η Μέι επανέλαβε ότι θα ξεκινήσει την επίσημη διαδικασία αποχώρησης της χώρας της με την επίκληση του Άρθρου 50 της συνθήκες της Λισαβόνας όχι αργότερα από τον Μάρτιο του 2017 και πρόσθεσε: «ελπίζω ότι θα μπορέσει να είναι μια ομαλή και συντεταγμένη αποχώρηση».

Ακόμη, η συντηρητική πρωθυπουργός της Βρετανίας εξέφρασε την ευχή η διμερής σχέση του Λονδίνου και των Βρυξελλών μετά το Brexit να χαρακτηρίζεται από την «ωριμότητα και τη συνεργασία που έχουν στενοί φίλοι και σύμμαχοι».