Πέμπτη 05 Μαρτίου 2026 -

Ταραχές στο Ιράν: Πληροφορίες για παραίτηση του προέδρου Πεζεσκιάν. Πάνω από 217 οι νεκροί. Βίντεο



Καθώς οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης του Ιράν κλιμακώθηκαν σημαντικά το βράδυ της Παρασκευής, το καθεστώς απάντησε σε πολλές περιοχές ανοίγοντας πυρ κατά των διαδηλωτών.

Τις τελευταίες ώρες, και αφού οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε ένα από τα σπίτια του Ανώτατου Ηγέτη του ισλαμικού καθεστώτος, Αλί Χαμενεΐ , ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της χώρας, Μασούντ Πεζεσκιάν, υπέβαλε την παραίτησή του.

Γιατρός στην Τεχεράνη δήλωσε στο περιοδικό TIME, υπό καθεστώς ανωνυμίας, ότι μόνο έξι νοσοκομεία της πρωτεύουσας έχουν καταγράψει τουλάχιστον 217 νεκρούς διαδηλωτές, «οι περισσότεροι από πυρά με πραγματικά πυρομαχικά».

Αν ο αριθμός αυτός επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για μια σκληρή καταστολή που είχε προαναγγελθεί από το σχεδόν πλήρες μπλακάουτ στο διαδίκτυο και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες από το βράδυ της Πέμπτης. Παράλληλα, συνιστά άμεση πρόκληση προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι το καθεστώς θα «πληρώσει ακριβά» αν σκοτώσει διαδηλωτές που κατεβαίνουν στους δρόμους ήδη από τις 28 Δεκεμβρίου.

 

Σύμφωνα με τον γιατρό, οι αρχές απομάκρυναν πτώματα από τα νοσοκομεία την Παρασκευή. Οι περισσότεροι νεκροί ήταν νέοι άνθρωποι, μεταξύ τους και αρκετοί που σκοτώθηκαν έξω από αστυνομικό τμήμα στη βόρεια Τεχεράνη, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ με πολυβόλα εναντίον των διαδηλωτών, οι οποίοι «έπεσαν νεκροί επιτόπου». Ακτιβιστές ανέφεραν ότι τουλάχιστον 30 άτομα πυροβολήθηκαν σε εκείνο το περιστατικό.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έκαναν λόγο για χαμηλότερο αριθμό θυμάτων, κάτι που αποδίδεται σε διαφορετικές μεθόδους καταγραφής. Το πρακτορείο Human Rights Activist News Agency, που καταμετρά μόνο ταυτοποιημένα θύματα, ανέφερε τουλάχιστον 63 νεκρούς από την έναρξη των διαδηλώσεων, εκ των οποίων οι 49 άμαχοι.