Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Τανζανία – Συντριβή αεροσκάφους: «Προσπάθησα να σώσω τους πιλότους, αλλά έχασα τις αισθήσεις μου»



Στο πυροσβεστικό σώμα πρόκειται να προσληφθεί ένας ψαράς που έσωσε επιβάτες μετά την πτώση αεροσκάφους στη λίμνη Βικτόρια, έπειτα από εντολή της προέδρου της Τανζανίας Σαμία Σουλούχου Χασάν.

Ο Ματζαλίουα Τζάκσον συγκλόνισε την κοινή γνώμη της χώρας με τον ηρωισμό που επέδειξε σπεύδοντας να σώσει ανθρώπινες ζωές όταν αντιλήφθηκε πως ένα αεροσκάφος είχε πέσει στα νερά της λίμνης.

Το αεροπορικό δυστύχημα στοίχισε τη ζωή σε 17 επιβάτες και τους δύο πιλότους της μοιραίας πτήσης της Precision Air. Το αεροσκάφος, ένα ATR-42, είχε απογειωθεί από το Νταρ ες Σαλάμ με προορισμό την Μπουκόμπα. Κατέπεσε στα νερά της λίμνης Βικτόρια γύρω στις 08:20 (τοπική ώρα), καθώς προσέγγιζε το αεροδρόμιο όπου επρόκειτο να προσγειωθεί.

Ο νεαρός ψαράς έσπευσε από την πρώτη στιγμή στα νερά της λίμνης και πρωταγωνίστησε στην επιχείρηση διάσωσης. Συνολικά 22 επιβάτες και δύο μέλη πληρώματος διασώθηκαν.

«Αυτός ο ψαράς πρέπει να εκπαιδευτεί σε επιχειρήσεις διάσωσης», είπε η πρόεδρος της Τανζανίας Σαμία Σουλούχου Χασάν σε συνεργάτες της, δίνοντας εντολή στο υπουργείο Εσωτερικών να χαρίσει στον Τζάκσον μια θέση στο πυροσβεστικό σώμα.

Μιλώντας ο νεαρός ψαράς στο BBC από το κρεβάτι του νοσοκομείου στην παραλίμνια πόλη Μπουκόμπα πριν από την ανακοίνωση της κυβέρνησης, ο Τζάκσον είπε ότι πανικοβλήθηκε καθώς είδε το επιβατικό αεροπλάνο να πλησιάζει από λάθος κατεύθυνση, πριν πέσει στη λίμνη.

Έσπευσε στο σημείο μαζί με τρεις ψαράδες και βοήθησε να ανοίξει η πίσω πόρτα σπάζοντάς την με ένα κουπί κωπηλασίας, γεγονός που βοήθησε τους επιβάτες που κάθονταν στο πίσω μέρος του αεροπλάνου να διασωθούν.

Ο Τζάκσον είπε ότι έπειτα κινήθηκε προς τα εμπρός και βούτηξε στο νερό. Στη συνέχεια, αυτός και ένας από τους πιλότους επικοινωνούσαν μεταξύ τους κάνοντας νοήματα από το παράθυρο του πιλοτηρίου.

«Μου έδωσε οδηγίες να σπάσω το παραθυρόπλεγμα. Αναδύθηκα από το νερό και ρώτησα την ασφάλεια του αεροδρομίου, που είχε φτάσει, αν έχουν εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να σπάσουμε το παραβάν».

«Μου έδωσαν ένα τσεκούρι, αλλά με εμπόδισε ένας άνδρας να κατέβω και να σπάσω την οθόνη. Είπε ότι ήταν ήδη σε επικοινωνία με τους πιλότους και ότι δεν υπήρχε μπει νερό στο πιλοτήριο«, δήλωσε ο Τζάκσον.

Πρόσθεσε ότι αφού τον σταμάτησαν «βούτηξε πίσω και χαιρέτησε τον πιλότο».

Όμως ο πιλότος έδειξε τότε ότι εξακολουθούσε να θέλει να διασωθεί.

«Μου έδειξε την πόρτα κινδύνου του πιλοτηρίου. Κολύμπησα πίσω, πήρα ένα σχοινί και το έδεσα στην πόρτα και προσπαθήσαμε να το τραβήξουμε με άλλες βάρκες, αλλά το σχοινί έσπασε και με χτύπησε στο πρόσωπο με αποτέλεσμα να με ρίξει αναίσθητο. Το επόμενο πράγμα που θυμάμαι είναι ότι ήμουν εδώ στο νοσοκομείο», δήλωσε ο Τζάκσον.