Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 -

Συριακό: Κυρώσεις κατά του Άσαντ ζήτησε ο Μεβλούτ ΤσαβούσογλουΤην τιμωρία του Μπασάρ αλ Άσαντ για την κατάρρευση του ειρηνευτικού σχεδίου και της εκεχειρίας που είχαν προτείνει η Τουρκία και η Ρωσία, πρότεινε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λίγες μόλις ώρες πριν την εκπνοή της επίσημης λήξης της εκεχειρίας που είχε συμφωνηθεί από την κυβέρνηση της Συρίας και την πλειοψηφία των ανταρτών.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τον Μπασάρ αλ Άσαντ για τη συνεχιζόμενη παραβίαση των όρων της συμφωνίας. ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπέβαλε το αίτημα για κυρώσεις στον Άσαντ στον νέο Γ.Γ. του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες, με τον οποίο είχε συνάντηση. Δεν έγινε γνωστό ωστόσο, το είδος των κυρώσεων που πρότεινε ο Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με αναφορές διεθνών δικτύων, αλλά και του συριακού παρατηρητηρίου, παρ' ότι είχε συμφωνηθεί η εκεχειρία, οι δυνάμεις του Άσαντ εξακολούθησαν τους βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων των αναρτών, κατά βάση στα περίχωρα της πρωτεύουσας Δαμασκού.

Ένας από τους βομβαρδισμούς έπληξε το δίκτυο υδροδότησης στην περιοχή.