Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Συρία: Τρία Βρετανόπουλα, παιδιά τζιχαντιστών του ISIS παραδόθηκαν στο Λονδίνο



Η ημιαυτόνομη κουρδική διοίκηση στη Συρία ανακοίνωσε ότι παρέδωσε σε Βρετανό απεσταλμένο τρία παιδιά μιας οικογένειας τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

"Τρία παιδιά, Βρετανοί πολίτες, από οικογένειες του Ισλαμικού Κράτους, παραδόθηκαν σε μια αντιπροσωπεία του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών την 18η Οκτωβρίου", ανακοίνωσε μέσω του Twitter ο υπεύθυνος του αρμόδιου τμήματος Εξωτερικών Υποθέσεων των κουρδικών αρχών 'Αμπντελ Καρίμ 'Ομαρ.

Τα παιδιά παραδόθηκαν στον Τζόναθαν Χάργκριβς, ειδικό εκπρόσωπο του Ηνωμένου Βασιλείου για τη Συρία.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της κουρδικής διοίκησης που ζήτησε να μην κατονομαστεί, πρόκειται για τρία αδέλφια: ένα κοριτσάκι δύο ετών και δύο αγόρια ηλικίας επτά και εννέα ετών. Η μητέρα τους παρέμεινε σε ένα στρατόπεδο που τελεί υπό την εποπτεία των Κούρδων.

Μετά την πτώση του "χαλιφάτου" του ΙΚ στη Συρία τον Μάρτιο του 2019, οι Κούρδοι αξιώνουν τον επαναπατρισμό χιλιάδων ξένων γυναικών και παιδιών τζιχαντιστών που κρατούνται μέσα σε συνωστισμένους καταυλισμούς. 

Παρά τα επανειλημμένα αυτά αιτήματα, οι περισσότερες χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές, είναι απρόθυμες να πάρουν πίσω τους πολίτες τους. Ορισμένες επαναπάτρισαν έναν περιορισμένο αριθμό ανηλίκων, ανάμεσά τους και ορφανά παιδιά.

Στις 6 Οκτωβρίου, η Γερμανία και η Δανία επαναπάτρισαν από τη Συρία 11 γυναίκες που είχαν προσχωρήσει στο Ισλαμικό Κράτος και 37 παιδιά στο πλαίσιο μιας πολύ μεγάλης ανθρωπιστικής επιχείρησης που κατέληξε στη σύλληψη τουλάχιστον έξι γυναικών κατά την άφιξή τους.

Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει πολλές φορές για την επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης και της ασφάλειας στους καταυλισμούς της βορειοανατολικής Συρίας.