Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Συρία: Πυρκαγιές καίνε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών σε περιοχές υπό κουρδικό έλεγχο



Πυρκαγιές μαίνονται σε εκτάσεις με γεωργικές καλλιέργειες τις τελευταίες ημέρες στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όπως αναφέρει η ΜΚΟ, που εδρεύει στη Βρετανία, οι πυρκαγιές καταστρέφουν χωράφια σε αγροτικές περιοχές της επαρχίας Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία. «Οι φωτιές έχουν απανθρακώσει χιλιάδες στρέμματα και κατέστρεψαν τη βασική πηγή εισοδήματος για τους αγρότες που ήδη ζουν στη φτώχεια» δήλωσε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής της ΜΚΟ, στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ζημίες από τις φωτιές μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια δολάρια στη βόρεια και τη βορειοανατολική Συρία.

Οι μεγαλύτερες πυρκαγιές μαίνονται σε περιοχές υπό τον έλεγχο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), μιας συμμαχίας στην οποία κυριαρχούν οι κούρδοι αντάρτες και υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.

Κούρδος αξιωματούχος κατήγγειλε ότι πίσω από τις πυρκαγιές βρίσκεται το Ισλαμικό Κράτος, ειδικά στις περιοχές υπό τον έλεγχο των ΣΔΔ. «Πιστεύουμε ότι τις περισσότερες φωτιές τις έβαλαν μέλη του Ι.Κ., για να εκδικηθούν για τις ήττες τους στο βόρειο και στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, ειδικά στη Ράκα και στη Ντέιρ Εζόρ», είπε. 

Τον Μάρτιο, οι ΣΔΔ ανακοίνωσαν την ήττα του Ι.Κ., αφού απέσπασαν το τελευταίο οχυρό των τζιχαντιστών στην ανατολική Συρία. Η οργάνωση έλεγχε μεγάλο μέρος της βόρειας και της ανατολικής Συρίας, καθώς και αχανείς εκτάσεις του γειτονικού Ιράκ, από το 2013 ως το 2018.