Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Συρία: Η Χεζμπολάχ κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι βοηθούν το Ισλαμικό Κράτος



Ο ηγέτης της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου Σάγεντ Χάσαν Νασράλα υποστήριξε την Κυριακή ότι οι ΗΠΑ εξυπηρετούν τα συμφέροντα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) εμποδίζοντας τον συριακό στρατό και τις δυνάμεις που μάχονται στο πλευρό του να προελάσουν σε τμήματα της ανατολικής Συρίας.

Αμερικανικά μαχητικά στοχοθέτησαν φέτος παραστρατιωτικούς που πρόσκεινται στη συριακή κυβέρνηση στην ανατολική Συρία, οι οποίοι προέλαυναν προς την κατεύθυνση των συμμάχων του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ.

Κατά τον Νασράλα, οι ΗΠΑ προσκόπτουν την προσπάθεια του συριακού στρατού να ανακτήσει τον έλεγχο εδαφών από το ΙΚ. 

«Η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία σε ορισμένες περιοχές εμποδίζει τον συριακό στρατό να προελάσει σε περιοχές που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος», είπε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, ενός πολιτικοθρησκευτικού κινήματος που η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση.

«Οι Αμερικανοί παρεμποδίζουν τη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους», επέμεινε ο Νασράλα κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στο πλαίσιο εκδηλώσεων απότισης φόρου τιμής στους μαχητές της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκαν στις μάχες εναντίον του ΙΚ.

Τα σχόλια του Νασράλα καταγράφηκαν μετά τη δήλωση ενός αμερικανού αξιωματούχου κατά τον οποίο ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλλει κυρώσεις στο Ιράν επειδή η Τεχεράνη υποστηρίζει τη Χεζμπολάχ, ενώ το αμερικανικό Κογκρέσο ετοιμάζεται να εξετάσει την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στην ίδια την οργάνωση.

Η κατάσταση στα πεδία των μαχών στη Συρία είναι εξαιρετικά περίπλοκη: ο στρατός και δυνάμεις προσκείμενες στην κυβέρνηση μάχονται εναντίον των ανταρτών, την ώρα που διεξάγονται δύο χωριστές εκστρατείες με την εμπλοκή ξένων δυνάμεων εναντίον του ΙΚ.

Ο συριακός στρατός, με την υποστήριξη της Ρωσίας, του Ιράν και σιιτικών παραστρατιωτικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων μονάδων της Χεζμπολάχ, έχει καταφέρει να προελάσει εναντίον του ΙΚ σε μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση στην έρημο της κεντρικής Συρίας τους τελευταίους μήνες.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ ηγούνται ενός διεθνούς συνασπισμού που δρα εναντίον των τζιχαντιστών, με τον ρόλο των πεζικάριων να έχει ανατεθεί σε μια αραβοκουρδική συμμαχία.

Ρωσία και ΗΠΑ έχουν θέσει σε εφαρμογή μέτρα για την αποτροπή συγκρούσεων μεταξύ των δύο πλευρών κατά τη διάρκεια των ταυτόχρονων επιχειρήσεων εναντίον του ΙΚ, αλλά έχουν υπάρξει περιπτώσεις που ανταλλάχθηκαν πυρά.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας του Λιβάνου, η Χεζμπολάχ έχει χάσει εκατοντάδες μαχητές στη Συρία αφότου ενεπλάκη στη σύρραξη στο πλευρό των δυνάμεων του Άσαντ το 2013.

Την περασμένη εβδομάδα, σε αντεπιθέσεις του ΙΚ έχασαν τη ζωή τους πολλά μέλη της οργάνωσης κι ένας ανώτερος αξιωματικός των δυνάμεών της Χεζμπολάχ, ο Αλί αλ Χάντι αλ Άσεκ.