Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Συρία: 10 άμαχοι νεκροί σε αεροπορικές επιδρομές στην Ιντλίμπ



Τουλάχιστον δέκα άμαχοι σκοτώθηκαν την Πέμπτη σε αεροπορικά πλήγματα των ένοπλων δυνάμεων της κυβέρνησης της Συρίας και της Ρωσίας στην Ιντλίμπ, που συνεχίστηκαν για τέταρτη συναπτή ημέρα, όπως γνωστοποίησε η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επλήγησαν οι κοινότητες Μάρντιχ (στα ανατολικά) και Μααρέτ αλ Νούμαν (στα νότια).

Άλλοι 32 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, τραυματίστηκαν σε πλήγματα σε περιοχές στο νότιο τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ, έσχατου προπυργίου των τζιχαντιστών και των ανταρτών στη Συρία, κατά την ίδια πηγή.

Οι συνεχιζόμενες αεροπορικές επιδρομές έχουν εκτοπίσει από την Τρίτη περίπου 8.000 πολίτες, που κινούνται προς τα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

Την 30ή Απριλίου, συριακά κυβερνητικά στρατεύματα με υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας εξαπέλυσαν επίθεση ευρείας κλίμακας εναντίον τζιχαντιστών και ανταρτών στις επαρχίες Χάμα και Ιντλίμπ. Η επιχείρηση ανάγκασε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να τραπούν σε φυγή. Οι συριακές δυνάμεις έκτοτε ανέκτησαν εδάφη στις δύο επαρχίες.

Συριακά κυβερνητικά στρατεύματα ανέκτησαν χθες ένα πρώτο χωριό, το Ουμ Τζαλάλ, στο νότιο τμήμα της Ιντλίμπ, όπως μετέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, επικαλούμενο το ραδιοφωνικό δίκτυο Σαμ.

Το μεγαλύτερο μέρος της Ιντλίμπ κατέχει η Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ), ο άλλοτε βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία, αλλά στην επαρχία είναι επίσης παρούσες άλλες τζιχαντιστικές ή αντικαθεστωτικές οργανώσεις.