Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Συνταγματάρχης της ρωσικής υπηρεσίας κατασκοπείας ο ένας από τους υπόπτους για τη δηλητηρίαση των Σκριπάλ



Ο ένας από τους δύο υπόπτους για την επίθεση στους Σκριπάλ, στο Σόλσμπερι, είναι στην πραγματικότητα συνταγματάρχης της ρωσικής υπηρεσίας κατασκοπείας GRU, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Οι ερευνητικές ιστοσελίδες Bellingcat και The Insider αναφέρουν ότι ο ένας από τους δύο υπόπτους, ο Ρουσλάν Μποσίροφ, είναι στην πραγματικότητα ο συνταγματάρχης Ανατόλι Τσεπίνγκα. Πρόκειται για βετεράνο των ειδικών δυνάμεων, που έχει πολεμήσει στην Τσετσενία και του έχει αποδοθεί η ύψιστη τιμή, του ήρωα της Ρωσίας, τον Δεκέμβριο του 2014. Βρετανοί ερευνητές επίσης αναγνώρισαν ότι ο ένας από τους δύο υπόπτους είναι ο Τσεπίνγκα, σύμφωνα με τον Guardian.

Ο Σεργκέι Σκριπάλ, Ρώσος πρώην κατάσκοπος και η κόρη του Γιούλια, δηλητηριάστηκαν με novichok, επί βρετανικού εδάφους, στο Σόλσμπερι, τον Μάρτιο. Οι δύο ύποπτοι, ο «Μποσίροφ» και ο Αλεξάντερ Πετρόφ, κατηγορούνται στη Βρετανία για απόπειρα δολοφονίας και συνωμοσία. Η ρωσική τηλεόραση τους κατονόμασε και τους παρουσίασε ως τουρίστες που ταξίδεψαν δύο φορές στο Σόλσμπερι επειδή ήθελαν να δουν τον καθεδρικό ναό της πόλης.

Αν επιβεβαιωθεί το δημοσίευμα, τότε αυτό θα καταρρίψει τους ισχυρισμούς του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι οι δύο άνδρες είναι πολίτες που δεν έχουν καμία σχέση με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Οι δύο ερευνητικές ιστοσελίδες είχαν ήδη αποκαλύψει φακέλους για το διαβατήριο του Πετρόφ, στους οποίους υπήρχε η σφραγίδα «άκρως απόρρητο» και ο τηλεφωνικός αριθμός του ρωσικού υπουργείου Αμυνας.