Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Συνομιλία Πομπέο με τον ΥΠΕΞ της Δανίας μετά την ακύρωση του ταξιδιού Τραμπ



Συνομιλία με τον ομόλογό του της Δανίας Γέπε Κόφοντ είχε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ακυρώσει το ταξίδι του στη χώρα διότι η Κοπεγχάγη απέρριψε την πρότασή του η Ουάσιγκτον να αγοράσει τη Γροιλανδία.

«Ο υπουργός [Εξωτερικών] Πομπέο μίλησε τηλεφωνικά σήμερα [χθες] με τον Δανό υπουργό Εξωτερικών Γέπε Κόφοντ σχετικά με την αναβολή του ταξιδιού του προέδρου Τραμπ στη Δανία», ανέφερε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτέιγκους σε σχετική ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο Πομπέο «εξέφρασε την εκτίμησή του για τη συνεργασία της Δανίας, συμμάχου των ΗΠΑ, και τη συνεισφορά της Δανίας στην αντιμετώπιση κοινών παγκόσμιων προτεραιοτήτων όσον αφορά την ασφάλεια», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Όπως ανέφερε η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Πομπέο και Κόφοντ «συζήτησαν επίσης για την ενίσχυση της συνεργασίας [των ΗΠΑ] με το Βασίλειο της Δανίας - συμπεριλαμβανομένης της Γροιλανδίας - στην Αρκτική».

 

Μία ημέρα νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ανακοινώσει μέσω Twitter την αναβολή της επίσκεψής του. «Η Δανία είναι μια πολύ σπουδαία χώρα με απίστευτους ανθρώπους, αλλά με βάση τα σχόλια της πρωθυπουργού Μέτε Φρέντεριξεν, ότι δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να συζητήσει την αγορά της Γροιλανδίας, θα αναβάλλω τη συνάντησή μας που ήταν προγραμματισμένο να γίνει σε δύο εβδομάδες για μια άλλη φορά», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

 

Ο Τραμπ επιβεβαίωσε την Κυριακή το ενδιαφέρον του για την αγορά της Γροιλανδίας από τη Δανία, ενδεχόμενο που περιέγραψε ως «μεγάλη κτηματομεσιτική συναλλαγή», που θα ήταν «στρατηγικά ενδιαφέρουσα», διαβεβαιώνοντας πάντως ότι δεν αποτελεί «προτεραιότητα» για την κυβέρνησή του.

Οι αρχές της Δανίας και της Γροιλανδίας δεν υποδέχθηκαν θετικά τη συγκεκριμένη δήλωση. Το υπουργείο Εξωτερικών της αυτόνομης περιοχής της Δανίας ξεκαθάρισε ότι η Γροιλανδία «δεν πωλείται».