Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Γάζα



Για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα στις 5 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, έπειτα από αίτημα του Κουβέιτ.

Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, για τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, βάφτηκαν στο αίμα, με τουλάχιστον 58 νεκρούς και περισσότερους από 2.500 τραυματίες.

 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ψήφισμα που ζητούσε τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για τα χθεσινά αιματηρά επεισόδια μπλοκαρίστηκε από τις ΗΠΑ. Το σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, καταδίκαζε επίσης τα πυρά ανδρών του ισραηλινού στρατού που προκάλεσαν τον θάνατο δεκάδων Παλαιστίνιων αμάχων.

Οι δεκάδες θάνατοι Παλαιστίνιων διαδηλωτών από τις σφαίρες, τα δακρυγόνα και τα άλλα μέσα που χρησιμοποίησαν οι άνδρες του ισραηλινού στρατού στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας,  προκάλεσαν έντονες διπλωματικές αντιδράσεις, ιδίως στην Τουρκία και στη Νότια Αφρική, οι κυβερνήσεις των οποίων ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους στο Ισραήλ, ενώ από την άλλη, οι ΗΠΑ επέρριψαν την ευθύνη στη Χαμάς.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε λόγο για «ιστορική ημέρα», ευχαριστώντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το «θάρρος» του να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Ο Αμερικανός πρόεδρος «έγραψε ιστορία» είπε ο Νετανιάχου κατά την τελετή των εγκαινίων της πρεσβείας. «Τι λαμπρή ημέρα. Αυτή η ημέρα θα χαραχτεί στην εθνική μνήμη μας για πολλές γενιές» πρόσθεσε. «Σας ευχαριστούμε πρόεδρε Τραμπ που είχατε το θάρρος να τηρήσετε τις υποσχέσεις σας» συνέχισε, ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία του χαρακτηρίζοντας την Ιερουσαλήμ «αιώνια, αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ».