Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν: Δεν απάντησε αν θα πουλήσει F16 στην Τουρκία..



Στη συγκρότηση ενός μηχανισμού βελτίωσης των διμερών σχέσεων συμφώνησαν Τζο Μπάιντεν  – Ταγίπ Ερντογάν στην διάρκρειας 70 λεπτών συνάντηση που είχαν στη Ρώμη, σύμφωνα με όσα αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ οι δύο ηγέτες συζήτησης επίσης για τον τρόπο ενίσχυσης του διμερούς εμπορίου. 

 Οι ίδιες τουρκικές πηγές κάνουν λόγο για συνάντηση σε καλό κλίμα.

Από αμερικανικής πλευράς, αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι ο Τζο Μπάιντεν κατέστησε σαφές στον Ερντογάν ότι το τουρκικό αίτημα για τα F 16 θα πρέπει να περάσει από μία συγκεκριμένη διαδικασία ενώ του έθεσε και θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Χθες Σάββατο, αμερικανός αξιωματούχος, προεξοφλώντας το περιεχόμενο της συνάντησης ανέφερε μιλώντας προς δημοσιογράφους τα εξής: «Ασφαλώς ο (σ.σ. αμερικανός) πρόεδρος θα επισημάνει πως πρέπει να βρούμε τρόπο να αποφεύγουμε κρίσεις όπως αυτή στο μέλλον, καθώς και ότι οι σπασμωδικές ενέργειες δεν πρόκειται να ωφελήσουν την εταιρική σχέση και τη συμμαχία ΗΠΑ-Τουρκίας».

 Ο ίδιος προσέθεσε ότι η συνάντηση δεν θα γινόταν αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προχωρήσει στην απέλαση του αμερικανού πρεσβευτή, αν και, όπως είπε «το θέμα αυτό επιλύθηκε, προς το παρόν τουλάχιστον».

Με πληροφορίες από Reuters