Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες: Η Τουρκία θα ψηφίσει την Ελλάδα για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ



Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με αφορμή τη Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών για την Τουρκία και την Συρία, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες. 

Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσαν μετά τη σημερινή συνάντησή τους στις Βρυξέλλες ότι η Άγκυρα θα ψηφίσει την Ελλάδα για την υποψηφιότητά της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως μη μόνιμο μέλος και η Αθήνα από την πλευρά της θα στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη θέση του γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO).

Να σημειωθεί πως ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε εκ νέου τον Τούρκο ομόλογό του για το τηλεφώνημα μετά το δυστύχημα στα Τέμπη όσο και για την απόφαση της Αγκυρας να επιτρέψει την έκδοση στην Ελλάδα του πατέρα ενός εκ των θυμάτων της τραγωδίας. Ενώ  ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών από την πλευρά του, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Έλληνα ομόλογό του, τόσο για το τηλεφώνημα, όσο και για την επίσκεψή του σε σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά.

Ακόμα, αξίζει να τονίσθει πως, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες δήλωσε πως: «Κατ’ αρχάς, στο Συμβούλιο σήμερα θα συζητήσουμε για τα ζητήματα που προκύπτουν από την συνεχή ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας. Η επίσκεψη του Προέδρου Πούτιν στη  Μαριούπολη δεν βοηθάει καθόλου, βεβαίως, την ατμόσφαιρα. Από εκεί και πέρα, θα έχουμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε από τον Josep Borrell για την πολύ σημαντική επιτυχία της συμφωνίας μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Είναι κάτι στο οποίο η Ελλάδα έχει επενδύσει πάρα πολύ. Και, τέλος, θα ήθελα να σας πω ότι στις 13:00 θα συναντηθώ με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Mevlüt Çavuşoğlu. Ευχαριστώ».